Gros: Takse Prištine povlače cijeli region na dno - BIGportal.ba
Region Vijesti

Gros: Takse Prištine povlače cijeli region na dno

Takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i iz Bosne i Hercegovine imaju negativan uticaj na privredu celog regiona.

One moraju biti što pre ukinute, kaže osnivač Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) Ivan Gros.

Gros je, u izjavi Tanjugu, podsetio da je CEFTA-om zamišljeno da region počne da saradjuje i na viši nivo digne poslovne sporazume i ugovore, kao i da se privreda daleko više udružuje i ukrpunjuje, te da nastup na trećim tržištima bude prioritetni zadatak.

“Ovo što se desilo u Prištini remeti situaciju ne samo unutar regiona. Razvijene zemlje, posebno one sa kojima države regiona imaju saradnju, a to je pre svega EU gde se izvozi 73 odsto robe, imaju nedoumicu i nesigurnost zbog taksi koje prikazuju da postoji nestabilnost u tom delu regiona”, rekao je vlasnik kompanije “Grimex” iz Beča.

Prema njegovim rečima, to se odražava i na investitore, jer svaki ulagač koji dolazi u Srbiju, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Crnu Goru gleda na to tržište globalno, a ne lokalno.

“Taksama dolazi do poremećeja ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, ali i Prištine i Sarajeva, pa ulagači razmišljaju da li da investiraju svoja sredstva u nestabilno područje”, ukazuje Gros.

On je ocenio da je neophodno izvršiti veliki pritisak na Prištinu da ukine takse, a da taj pritisak mora pre svega doći od strane privrede koja je najzainteresovanija da prištinske mere ne utiču negativno na investicije i ekonomiju.

Danas objavljeno

Austrija dobila Vladu, kancelar i novi ministri položili zakletvu

M.

Srbija: Јoš 1.565 zaraženih, preminulo 38 osoba

M.

Akcija “Trik”: Dva lica lišena slobode, pretresi u toku

M.

Ostavite komentar