Grmljavinska oluja i jaka kiša u dijelovima Australije, moguće poplave?! - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Grmljavinska oluja i jaka kiša u dijelovima Australije, moguće poplave?!

Grmljavinska oluja i jaka kiša zahvatili su u četvrtak dijelove istočne obale Australije, donoseći nadu da će neki od velikih požara koji su zahvatili tu zemlju biti ugašeni ili barem usporeni.

Vlasti su, međutim, upozorile da kratke i intenzivne grmljavinske oluje mogu dovesti do poplava a munje do rizika od novih požara.

Meteorolozi predviđaju nestabilno vrijeme u sljedećih četiri do pet dana. Kiša bi u nekim područjima mogla biti obilna, dok bi na drugim mjestima moglo bi pasti tek milimetar ili dva a za zaustavljanje požara potreba je vlažna i dugotrajna kiša.

Australija se bori protiv najgore sezone požara još od septembra tokom koje je smrtno stradalo 29 ljudi i milioni životinja. Uništeno je više od 2500 domova a razmjeri opožarenog područja odgovaraju veličini Bugarske.

U saveznoj državi Novi Južni Vels gori još 85 požara među kojima je njih 30 stavljeno pod kontrolu, dok je u Viktoriji aktivno 19 požara.

Meteorolozi kažu kako će hladno i mokro vrijeme biti samo privremeno olakšanje te da će se vrućine vratiti u narednim danima.

Danas objavljeno

JAVNI PREVOZ USKORO U PUNOM KAPACITETU Od 21. januara promjene u redu vožnje

D

Sin izdao oca i strica – počinje suđenje najmoćnijoj italijanskoj mafiji

D

Kon: Nije isključeno da novi soj virusa stigne kod nas

M.

Ostavite komentar