31. Marta 2021.

“Grip ne može da uđe u čovjeka koji je dobio koronu”

Big Portal

“Grip je, praktično, virus koji koji je potpuno različit od ovog, ali njegova ulazna vrata infekcije su ista kao i za koronu – respiratorna infekcija. Samim tim, sve mere zaštite koje postoje za kovid 19, važe i za grip. Iako su to dva potpuno različita virusa moramo da znamo: kod inficiranih koronavirusom luči se jedan interferon, vrsta nespecifične zaštite od virusnih infekcija”, kazao je dr Šekler za Krug.

Drugim rečima, kako je naveo, kada se neko inficira koronom on luči interferon koji sprečava bilo koju drugu virusnu infekciju.

“Otprilike, kada se neko inficira koronavirusom, izluči interferon i kaže: “Ovog sam ja zauzeo, ne dam ga nikome, ja ga trošim i radim sa njim šta hoću!” i grip ne može da uđe u čoveka koji je dobio koronu. Jednostavno, to traje mesecima: nivo interferona je takav da sprečava infekciju drugom virusnom bolešću. Svi RNK virusi, kakav je i korona, imaju takve mehanizam”, rekao je Šekler.

On je dodao da postoji program praćenja gripa, da on dobija nedeljni izveštaj gripa za Srbiju, ali gripa skoro da i nema, iako se rade analize.

“Nije to ništa neobično: niti se grip pretvara u koronu, niti korona u grip. Ne može pas da postane mačka, kako god ga ošišali – i obratno”, naglasio je Šekler.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare