Grinič - Nulti meridijan - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Grinič – Nulti meridijan

Na osnovu naloga engleskog kralja Čarlsa na današnji dan 1675. godine položen je kamen-temeljac Kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Grinič, preko kojeg prelazi nulti meridijan.

Opservatorija je izgrađena radi izučavanja položaja zvijezda, što je bilo posebno značajno za navigaciju.

Za prvog kraljevskog astronoma i šefa opservatorije postavljen je Džon Flemstid. Kroz istoriju, Grinička opservatorija i Pariska opservatorija bile su najznačajnije astronomske institucije, koje su se dugo borile za prevlast u svijetu astronomije.

Zašto se nulti meridijan pomaknuo? | Os Uma

Na kraju, pobijedila je engleska kraljevska opservatorija koja je postala centar i za računanje vremena i za geografski koordinatni sistem. Kroz opservatoriju prolazi Grinički meridijan, tj. osnovni, početni meridijan od koga se računa geografska dužina ka zapadu i ka istoku.

Griničko srednje vrijeme ustanovljeno je kao srednje sunčevo vrijeme Griničke opservatorije.

Danas se često upotrebljava da se označi “nulta” vremenska zona. Ipak, ono se poklapa sa zapadnoevropskim vremenom (koje se koristi u Engleskoj) samo zimi, dok je ljeti razlika jedan sat zbog ljetnjeg (ukaznog) vremena koji se dodaje zapadnoevropskom vremenu. Razlika između srednjevropskog vremena i Griničkog srednjeg vremena je jedan sat, a ljeti – dva sata.

Danas je opservatorija pretvorena u muzej.

Srna.

Danas objavljeno

Metode za poboljšanje produktivnosti

Vanja A

Ovo je najizazovnija baka na svijetu

Vanja A

Rečenica koju ne bi trebalo da izgovorite jer ćete dobiti neprijatelja

Vanja A

Ostavite komentar