Greške zbog kojih nam gulaš ispada loše - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Greške zbog kojih nam gulaš ispada loše

Jedno od omiljenih jela sa mesom je gulaš. Međutim, često se desi da ne ispadne baš kako smo zamišljali. Pronašli smo rješenje.

Loš komad mesa
U gulaš možete staviti komadiće bilo koje vrste mesa. Klasični gulaš najbolje je raditi od junetine te od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i cjenovno povoljniji. Tačnije, riječ je o komadima od mišića koljenice, potkoljenice, prednje plećke i vrata.

Prekratko kuhate meso
Jeste li ikada čuli da je netko prekuhao meso u gulašu? To je praktički nemoguće učiniti. Nemojte brzati s kuhanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama. Višesatno kuhanje omekšat će i najtvrđi komad mesa te ga pretvoriti u želatinoznu masu koja će se topiti u ustima.

Ne trljate meso paprikom
Mljevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuhanju gulaša. No, umjesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa za gulaš pa ih prepržite na nešto ulja. Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprijedit će okus cijelog gulaša.

Povrće stavljate u isto vrijeme kao i meso
Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ih stavljate u isto vrijeme, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom. Mrkvu, celer i drugo korjenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena prije kraja kuhanja. Stavljate li u gulaš grašak, njega možete dodati dvadeset minuta prije kraja kuhanja.

Koristite gotove začinske mješavine od sušenog povrća
Klasični gulaš trebao bi imati okus slatke paprike i kima. Uz so i papar u njega možete staviti i grančice timijana te lovorov list. Kuhate li s gotovim začinskim mješavinama od sušenog povrća, nećete postići tu suptilnost okusa. Naprotiv, mogli biste uništiti višesatni trud intenzivnim okusom koji će nadvladati sve ostale na vašem jeziku.

(E.Dž.)

Danas objavljeno

Ovaj kolač od limuna će dati svježinu tvom ljetu

Vanja A

Okusi ljeta na vašem tanjiru

Vanja A

Skandinavski metod spavanja može da utiče na bolji san

Vanja A

Ostavite komentar