Greške koje najčešće pravimo u kuvanju - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Greške koje najčešće pravimo u kuvanju

Zbog “brzinskog” čitanja recepta često napravimo greške i jelo ne uspije. Posebno treba obratiti pažnju na veličinu lonca, tiganja, na sušenje povrća.

Većina kulinarskih gafova nastaje zbog nepreciznog čitanja recepta ili previđanja ključnog detalja. Zbog takvih situacija, dodavanja hladnog maslaca umjesto onog sobne temperature, može, na primjer, da rezultira suvim i kolačem sa grudvicama.

Greške u koracima: Spriječite potencijalne nezgode u kuhinji | 24sata

Autorka kuvara “Tajne kulinarske škole” Linda Karuči smatra da je čitanje recepta poput proučavanja mape prije odlaska na put. Kako bi jelo uvijek ispalo savršeno, važno je da precizno čitamo recepte. Zato, koncentrišite se na detalje.

Neke od najčešćih greški koje pravimo:

Premale posude

Prenatrpavanje posuda prvi je uzrok zagorijevanja jer je toplina zarobljena u gustoći i količini sastojaka. To proizvodi paru, a ona lijepljenje hrane za dno. Ako ste u nedoumici oko veličine posude, kuvajte za tačan broj ljudi.

Prženje na hladnom ulju

Ako ulje u tiganju ili šerpi nije dovoljno zagijano, većina hrane će se zalijepiti za dno. Kako biste bili sigurni da je ugrijano, odmah pojačajte vatru i nakon nekoliko minuta dodajte sastojke.

Premalo vode za tjesteninu

Dodavanje tjestenine odmah će sniziti temperaturu uzavrele vode, a so će, osim toga, i sniziti vrelište. Kako makarone (ili bilo koji drugi tip tjestenine) ne bi postali ljepljivi, na svakih 225 g u loncu treba biti bar 2,25 l vode.

Umjesto svježih suvi začini

Ako ste u jelo umjesto svježeg začinskog bilja, kako piše u receptu, dodali suvo u propisanoj količini za svježe, jelo može da postane vrlo teško. Imajte na umu da su suvi začini jači od svježih.

Ne sušite povrće

Stavite li mokro povrće poput spanaća ili blitve na vruće ulje, postaće gnjecavo umjesto lagano i čvrsto. Kako biste to izbjegli, povrće nakon pranja dobro osušite ili na papirnatom ubrusu ili protresite u cjediljki pa kratko ostavite.

(B92.net)

Danas objavljeno

Pet jeftinih i pristupačnih namirnica koje jačaju imuni sistem

Vanja A

Kremasta palenta sa umakom od gljiva

Vanja A

12 jednostavnih savjeta za kuhanje tjestenine

Vanja A

Ostavite komentar