Greška u kucanju ukinula subvencije za studente - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Greška u kucanju ukinula subvencije za studente

U Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci ukinute su subvencije za menzu i popust od 50 odsto na stanarinu za studente bez jednog roditelja i za djecu ratnih vojnih invalida, tvrde studenti. Iz SC “Nikola Tesla” kažu da im se desila tehnička greška…

Oni smatraju da su oštećeni ovom odlukom, koju je donijelo rukovodstvo doma, a jedna od njih je i Marija Andrić iz Višegrada, student četvrte godine socijalnog rada, koja je u srijedu uplatila pun iznos za smještaj i hranu za ovaj mjesec.

“Studenti bez jednog roditelja već nekoliko godina plaćaju pola cijene za smještaj, odnosno 12,5 KM, dok za hranu izdvajamo 45 KM mjesečno, a ostali iznos do 90 KM subvecioniše dom. Iznenadila sam se kada sam otišla da zadužim smještaj i hranu za ovaj mjesec. Nisam mogla da vjerujem da bi uradili tako nešto, a da ne obavijeste studente”, kazala je Andrićeva.

Prema njenim riječima, jedan kolega je odmah pokrenuo peticiju u domu kako bi obavijestili i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

“Ukidanje ove subvencije meni ne predstavlja veliki problem. Međutim, postoje porodice koje imaju dva ili više studenata koji borave u ovom domu, a finansira ih jedan roditelj. Njima sigurno nije lako”, kazala je Marija.

Jedan od studenata ističe da ranijih godina studenti bez jednog roditelja kao i djeca ratnih vojnih invalida do šeste kategorije nisu morali da plaćaju cjelokupni iznos za smještaj, ali i da im je bila subvencionisana kartica za menzu.

“Odlukom koja je donesa ukinute su te povlastice, a brucoši koji su u tom statusu već dva mjeseca plaćaju cijeli iznos, odnosno 25 KM smještaj i 90 KM za karticu za menzu”, kaže ovaj student.

Slađana Vasić, student iz Ljubinja, koja zajedno s bratom studira u Banjaluci, ističe da njima ovakav vid plaćanja predstavlja veliki problem.

“Prije smo za jedan mjesec ukupno plaćali 25 KM za smještaj, a sada svako od nas morao da plati toliki iznos, da ne pričam za subvencije za menzu – za nas dvoje majka treba da plati nepunih 200 KM”, ističe Slađana i ističe da je razočarana ovom odlukom koju je donio SC “Nikola Tesla”.

S druge strane iz SC “Nikola Tesla” kažu da im se desila tehnička greška, te da će studenti bez jednog roditelja, ali i djeca ratnih vojnih invalida imati i dalje povlastice koje su imali ranijih godina.

“Nedavno samo imali sjednicu Upravnog odbora, gdje nam se desila tehnička greška prilikom kucanja, tako da ćemo to popraviti da studenti mogu da plaćaju kako su i ranije plaćali”, kazao je Dragoslav Topić, direktor doma.

Kako kaže, studentima koji su uplatili novac za smještaj i menzu bez subvencija novac će biti vraćen.

“Svima kojima je uzeto više novca nego što je trebalo biće vraćen, a tu i spadaju i brucoši”, poručuje Topić.

(Nezavisne)

Danas objavljeno

Dodik razgovarao sa Vučićem: Јedinstven odgovor garantuje zaštitu našeg naroda na KiM

M.

Nakon dvije decenije direktan let iz Beograda za Kinu

M.

Ministar Lučić pušten na slobodu: Sud mu odredio mjere zabrane

M.

Ostavite komentar