Greška prilikom mijenjanja brzine koja dovodi do ozbiljnog kvara - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Greška prilikom mijenjanja brzine koja dovodi do ozbiljnog kvara

Vozite li automobil s ručnim mjenjačem, uvijek postoji opasnost od kobne greške, da iz, na primjer, pete brzine prebacite u drugu. Okretaji motora naglo će porasti i, ako na vrijeme ne reagujete, može se dogoditi jako skup kvar:

“Visok broj okretaja motora izvan maksimalno predviđenog broja okretaja motora može rezultirati mehaničkim oštećenjem na motoru, prvenstveno na razvodnom mehanizmu za otvaranje i zatvaranje ventila.

Stariji motori, koji imaju veću propusnost kompresije zbog istrošenosti klipnih prstenova, skloni su kod povišenih okretaja motora sami podići ulje iz uljnog korita preko oduška motora i izbaciti ga u usisnu granu, što rezultira nekontrolisanim samopaljenjem ulja i vozač više nije u mogućnosti regulisati broj okretaja, koji odlazi najčešće izvan maksimalnog broja okretaja koji rezultiraju najčešće mehaničkom štetom na motoru.

Kod pojedinih proizvođača postoji sigurnosna blokada, odnosno oni mogu elektronički isključiti ubrizgavanje kako bi spriječili dalje podizanje okretaja motora izvan dozvoljenog broja okretaja motora”, objasnio je za HAK Reviju Marin Morava, tehnički savjetnik u Hrvatskom autoklubu.

Izvor: Index

Danas objavljeno

Alarmantno: Sistem za automatsko kočenje neefikasan u sudarima pri visokim brzinama

Vanja A

Šest miliona američkih BMW-a za 30 godina

Vanja A

Kako slupati auto na holivudski način

V.R.

Ostavite komentar