Grenel Vučiću danas donosi "novi Dejton" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Grenel Vučiću danas donosi “novi Dejton”

Vučić se sastaje sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom. “Nosi novi Dejton”.

Sastanak predsednika Srbije i Trampovog izaslanika će početi u 9.00, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Grenel, koji je u Beograd stigao iz Prištine, izjavio je da Priština mora da ukine takse, kao i da će od Beograda tražiti da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

Mediji u Srbiji navode da Amerika želi ubrzano rešavanje kosovskog pitanja, ali i finalizovanje sporazuma dve strane na novoj međunarodnoj konferenciji koja bi bila neka vrsta “novog Dejtona”.

Kako piše “Srpski telegraf”, za postizanje novog sporazuma, poput onog kojim su okončani sukobi u BiH i koji je sklopljen u Dejtonu, nema rokova i preciznih datuma, ali postoji rešenost Grenela da posao koji mu je predsednik SAD Donald Tramp poverio što pre uspešno završi.

List tvrdi da će američki sporazum obuhvatati ukidanje prištinskih taksi, nastavak pregovora ubrzanim tempom, korakciju granica, pripajanje severa KiM ostatku Srbije, investicije SAD u regionu, “posebno u severni deo KiM, koji bi pripao Srbiji”, dolazak američkih kompanija, ulaganje u putnu infrastrukturu, podsticanje trgovine između Beograda i Prištine i ubrzavanje EU integracija.

“Ovo nije stvar koja se rešava u roku od nekoliko dana, ali je tema koju aktuelni lider Amerike želi da reši na način koji bi obezbedio trajni sporazum uz kompromis dve strane”, prenosi “Srpski telegraf izjavu neimenovanog izvora.

Kako dodaje taj izvor, pored političkog segmenta, koji, kako tvrdi, ne isključuje podelu pokrajine “kojom bi se sever Kosova pripojio Srbiji”, Grenelov plan podrazumeva i ekonomski paket.

Sagovornik “Srpskog telegrafa” navodi da Grenel insistira na tom ekonomskom momentu, jer je uveren da je to način da se region što pre poveže, da se uspostavi saradnja koja bi olakšala dalji put.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za list da bi upravo nove ekonomske mogućnosti i strane investicije “na Kosovu i u Srbiji” mogle olakšati postizanje konačnog sporazuma u dijalogu i normalizaciji odnosa.

“Ceo kosovski problem može da se približi normalizaciji, pre svega odnosa Srba i Albanaca, kroz ekonomski interes koji nam je zajednički. Grenel stvarno stavlja ekonomiju u prvi plan i polazi od toga šta je ono što koristi, pre svega, privredi, jer privrednici uvek počinju od zajedničkog interesa”, objašnjava Čadež.

Istovremeno, kako dodaje, važno je to što Vašington ima fokus ovde “jer im dugo nismo bili na radaru, a važno je da ima neko ko je jak partner i ko na neki može da bude garant za EU za dalje dešavanja”.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Vladika Jefrem: Manastir Miloševac vaskrsava na čudesan način

M.

Uvode lokdaun za nevakcinisane; moći će na ulicu samo u izuzetnim slučajevima

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Ostavite komentar