Grenel sa Tačijem u Prištini, sutra dolazi u Beograd - BIGportal.ba
Region Vijesti

Grenel sa Tačijem u Prištini, sutra dolazi u Beograd

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za Kosovo Ričard Grenel sastao se u Prištini sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem. Grenel će se sutra u 14 časova sastati i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šest dana od imenovanja za specijalnog izaslanika, Ričard Grenel je u Prištini razgovarao sa Hašimom Tačijem.

Tači je zahvalio Grenelu na podršci koju su Sjedinjene Države pružale Prištini u svim periodima.

“Od 2008. godine nije bilo usmjereno ovoliko pažnje SAD prema Kosovu”, rekao je Tači i dodao da to “povećava povjerljivost i vjeru u traženju mirovnog sporazuma sa Srbijom”.

Na sastanku je rečeno da će mirovni sporazum između Prištine i Beograda doprinjeti razvoju regiona, navedeno je iz Tačijevog kabineta.

Grenel je rekao da se nada da će se delegacije Beograda i Prištine ubrzo sastati i da će pronaći rješenje.

Sastanku nije prisustvovao specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer, čije je prisustvo ranije najavio ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet, navodi RTK 2.

“Aktivno učestvovanje SAD u pronalaženju konačnog rješenja između Kosova i Srbije biće određujuće”, rekao je Tači, navodi se iz njegovog kabineta.

Grenel se sastao i sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem.

Ričard Grenel imenovan je mjesec dana pošto je za izaslanika za Zapadni Balkan postavljen Metju Palmer. Iako je američki ambasador u Prištini na Tviteru najavio i njegov dolazak, sa prištinskim političarima razgovarao je samo Grenel.

Američki diplomata će se sutra u 14 časova na Andrićevom vijencu sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da očekuje da će Grenel pokušati da stvori uslove za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem EU, ali i da će dinamiku diktirati SAD.

(RTS)

Danas objavljeno

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Odgovor Beograda: “Čekaju nas nesagledive posljedice”

M.

Ostavite komentar