4. Septembra 2020.

Grenel priznao: “Priredili smo neka iznenađenja na sastanku”

Big Portal

Grenel je govoreći o “iznenađenjima” koja su se našla na pregovaračkom stolu rekao da misli da “nema pregovora koji nemaju neka iznenađenja, koja su uvek dobra”.

Kako je kazao, “predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna strana nije bila toliko iznenađena”.

  • Ona vrše pritisak na obe strane da učine više, da stvore više. Dakle, da, predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna od strana nije bila toliko iznenađenja, nekada se pretvaraju pred medijima da je to veće iznenađenje nego što jeste. Obe strane su obaveštene i mislim da jesmo ostvarili napredak i nadam se rešenju – rekao je Grenel za “Newsmax”.

Kako je kazao, “ono što mi pokušavamo da uradimo, što predsednik Tramp pokušava da uradi, jeste da se fokusiramo na to kako da otvorimo nova radna mesta u regionu, kao da mladim ljudim apružimo karijere u kojima ostaju i rastu, i da nada postane deo njihovog postojanja”.

  • Ono što pokušavamo je da preokrenemo politički proces tako što ćemo se koncentrisati isključivo na ekonomiju i stvaranje poslova, zbog toga smo ovde – rekao je Grenel.

Upitan da li se nakon razgovora u Beloj kući može očekivati da dođe do spotazuma koji bio bio sličan onome koji su nedavno postigli Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati, Grenel kaže da “svaka država ima svoj jedinstveni set okolnosti”.

  • Nisam siguran da mogu da poistovetim odnose Srbije i Kosova sa bilo kojim drugim problemom. To je problem koji je dugotrajan. Imamo napretke, prošle godine smo napravili istorijski dogovor o prvom letu na relaciji Beograd – Priština, o železničkom i drumskom saobraćaju . Kroz ova tri istorijska dogovora pokušali smo da spojimo obe strane kako bi radile na ekonomskoj normalizaciji – navodi on.

Smtra da je na ekonomskom polju došlo do napretka, ali da će nastaviti da “pritiska”, kako bi do dogovora došlo.

  • Ja sam neko ko želi da nastavi da pokušava i neću prihvatiti “ne” kao odgovor. U ovome sam dugo, i želim da strane stalo odbacuju politički deo i koncentrišu se na stvaranje poslova. Ekonomska normalizacija je fokus pri kom moramo da ostanemo – naglašava Grenel.

Tražio je, kaže, da “političari odbace politiku” i rade na stvaranju poslova.

  • Mislim da je predsednik Tramp video politički konflikt i postavio prava pitanja: kakvo je ekonomsko stanje i da li se stvaraju poslovi? Kada smo saznali da je ekonomija u zastoju, kao i politika, predsednik je rekao “hajde da probemo da se fokusiramo na ekonomiju” i da vidimo da li tu možemo da promenimo dinamiku, a onda možda i političku računicu za obe strane – navodi Grenel.

Dodaje da “ako hoćemo da imamo normalizaciju trgovine, moramo da imamo stvari koje će nam je omogućiti: železnicu, avio saobraćaj, puteve”.

  • Sve što se odnosi na poslove i kako ih stvoriti, treba da bude u sporazumu. Zahtevamo mnogo, napravili smo pomake, ali imamo još mnogo toga da učimo – ističe.

Veoma je optimističan je, kaže, i misli da će do sporazuma doći.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare