Grenel potvrdio da će na novoj funkciji biti samo nekoliko sedmica - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Grenel potvrdio da će na novoj funkciji biti samo nekoliko sedmica

Novi vršilac dužnosti direktora američkih obavještajnih službi Ričard Grenel mogao bi, prema federalnom zakonu, biti na funkciji samo nekoliko nedjelja dok američki predsjednik Donald Tramp ne imenuje nekoga ko će trajno preuzeti posao.

Ričard Grenel može ostati na čelu svih obavještajnih službi samo oko tri sedmice, osim ako Bijela kuća brzo ne nađe stalnog kandidata kojeg će ponuditi Senatu na potvrdu.

Grenel je pristao da funkciju obavlja samo određeno vrijeme, navode ljudi koji su upoznati sa njegovim planom.

Može ostati na poziciji direktora obavještajnih službi samo do 11. marta, osim ako predsjednik formalno ne imenuje nekog drugog za to mjesto.

Federalni zakon daje predsjedniku fleksibilnost da privremeno imenuje i odabere bilo koga za tu funkciju, dok njegov službeni kandidat čeka potvrdu Senata.

Taj potez omogućio bi Grenelu da više mjeseci vrši dužnost direktora obavještajnih službi dok se procedura nominacije obavlja u Senatu.

Grenel je na svom Tviter profilu potvrdio da su navodi o privremenom obavljanju nove funkcije istiniti, kao i da će Tramp uskoro objaviti ime kandidata, a da to neće biti on.

Kako piše Njujork tajms, nije sigurno koga će Tramp nominovati, ali bi mogao da odabere nekoga sa malim šansama za odobrenje Senata i na taj način održao Grenela na položaju koliko god bude mogao.

Tramp je u četvrtak rekao novinarima da razmišlja da na tu poziciju postavi poslanika Predstavničkog doma Daga Kolinsa.

RTS

Danas objavljeno

Stampedo ispred stadiona pred utakmicu Afričkog kupa nacija, šestoro mrtvih

M.

Snijeg paralisao istanbulski aerodrom, širom zemlje zaglavljeno preko 4.500 ljudi

M.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

M.

Ostavite komentar