Grenel: Ostavili smo pitanje granica po strani - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Grenel: Ostavili smo pitanje granica po strani

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel kaže da je cilj sporazuma Beogada i Prištine u Vašingtonu da se granice ostave što je više moguće po strani.

Grenel je ocenio da će sporazum sa insistiranjem na ekonomiji imati odjeka i na međunarodnom planu.

On je to izjavio za “ACLJ.org“, program čiji su voditelji i autori advokati Džej i Džordan Sekulov (Jay i Jordan Seculow), a link emisije je postavio na svom nalogu na Tviteru.

Grenel je podsetio na značaj ekonomskog sporazuma – na otvaranje radnih mesta, stvaranje uslova za poslovanje …

Podsetio je da je sporazum uključio i priznavanje diploma, otvaranje avio-linije Beograd-Priština i razvoj železničkog i drumskog sabraćaja, što će doprineti jačanju trgovinske razmene.

Podsetio je i na jezero (Gazivode) na studiju izvodljivosti koju rade SAD kako da se iskoriste energetski potencijali.

Grenel je rekao da su SAD dogovarajući na pitanje o značaju sporazuma na međunarodnom planu, ne samo za Izrael već i za geopolitički mir..rekao da su SAD nastojale i da region bude više prozapadno orijentisan.

“Postoje dva, odnosno tri aspekta sporazuma – prvi Hezbolah je označen kao teroristička organizacija, drugi obe strane su se dogovorile o diversifikaciji energetskog snabdevanja i produbljivanju odnosa sa Izraelom”, kazao je on.

Za Srbiju, gde 100 procenata enegije dolazi iz Rusije to znači okretanje ka drugim izvorima snabdevanja, obe strane su se dogovorile da diversifikuju izvor snabdevanja, rekao je Grenel.

Po rečima specijalnog savetnika predsednika SAD Donalda Trampa, sporazum će produbiti veze sa Izraelom, Srbija će premestiti ambasadu do jula u Jerusalim, Kosovo i Izrael će se međusobno priznati, što će pojačati njihove međusobne odonose.

“To sve pomera region ka zapadu i okreće od Rusije i Kine. To je velika diplomatska pobeda Donalda Trampa”, smatra Grenel.

Na pitanje da prokomentariše to što je i BiH razmišlja da ambasadu pomeri u Jerusalim (reč je o predlogu srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika) i da li je reč o udaljavanju od Rusije, Kine, Grenel je naveo da sve to čini SAD bezbednijim.

Sve to čini da Sjedinjene Države imaju više saveznika i otvara mogućnost da američke kompanije šire biznis u region, naveo je on.

Džej Sekulov, radio i TV voditelj, između ostalog je i Trampov privatni advokat i zastupao ga je i u januaru na suđenju pred Senatom. Nejgov sin Džordan takođe je advokat, politički savetnik, bivši bloger Vašington posta.

B92

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

Ostavite komentar