Grenel o "14 kauboja u Prištini": Da, to je istina - BIGportal.ba
Region Vijesti

Grenel o “14 kauboja u Prištini”: Da, to je istina

Izaslanik američkog predsjednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel podijelio je danas na svom Twitter nalogu tekst objavljen u “Gazeti ekspres” pod naslovom “14 kauboja u Prištini” i kratko prokomentarisao: “Da, to je istina”.

“Ne jedan, već 14 američkih kauboja stići će danas u naš grad”, navodi se u tekstu prištinskog lista i dodaje da su velike šanse da su se Amerikanci prije puta u Prištinu složili da im Ričard Grenel bude “šerif”.

Bilo je mnogo skeptika i nekih budala, koji su nakon sporazuma Beograda i Prištine u Bijeloj kući bili uvjereni da američka administracija neće stajati iza sporazuma potpisanog u Ovalnom kabinetu u Bijeloj kući, vjerujući da će SAD jednostavno nakon objavljivanja te vijesti odustati, ocjenjuje “Gazeta ekspres”.

Na njihovo veliko iznenađenje, kaže list, sada će proširena delegacija Trampove administracije posjetiti Prištinu, Srbiju, Grčku i Izrael.

Ono što mi se najviše dopada kod ove posjete je kratak period koji će delegacija provesti u svakom gradu – dva sata u Prištini, dva sata u Beogradu, Atini i Tel Avivu, navodi autor.

Kauboji su upravo takvi, njihove posjete su kratke, govore oštro i jasno i ne ostavljaju mjesta nesporazumima.

Drugim riječima, američki kauboji su suprotnost birokratama u Briselu i Evropi, ocjenjuje list.

Američka administracija, za vrijeme predsjednika Trampa, i to nije tajna, bitno se razlikuje od ostalih administracija.

Ali, razlika nije u tome što je ona meka, već u tome što je više američka kada su u pitanju tempo i arogancija, ističe “Gazeta ekspres”.

Posljednje što bismo željeli je da budemo na drugoj strani medalje, navodi autor teksta.

Početkom ove godine, zbog tvrdoglavosti bivšeg premijera Aljbina Kurtija i njegovih prijatelja, bili smo ozbiljno izloženi.

Kurti i njegov krug prijatelja, iako bi on mogao da kaže da je drugačije, ne mrzi Ameriku kao kontinent ili Amerikance kao narod, ali neizmjerno mrzi način na koji Vašington vodi politiku.

Prema Kurtijevim standardima, čak i ljevica u Americi je radikalna desnica, dok za desnicu ne vrijedi trošiti ni riječ, navodi list.

Ideološki animozitet luksuz je za državu sa nuklearnim bombama u svojim hangarima.

Kosovo u svojim hangarima ima rezerve žita za samo nekoliko mjeseci, zaključuje Gazeta i podsjeća da su Albanci u Evropi imali najviše koristi od politike kauboja i šerifa.

TANJUG

Danas objavljeno

U Splitu eksplodirao i izgorio automobil

M.

Otkazao sastanak: Sebastijan Kurc je bolestan!

M.

Prištinski autobus sletio kod Slavonskog Broda – desetoro mrtvih, mnogo povrijeđenih

M.

Ostavite komentar