12. Februara 2020.

Grenel: Ima napretka, ali je dug put ka normalizaciji odnosa

Big Portal

Govoreći u emisiji američkog radio novinara Hjua Hjuita o najavljenoj obnovi avio-linije i železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine, Ričard Grenel je rekao da je cilj američkog predsednika Donalda Trampa da iskoristi ekonomiju za pokretanje političkih pitanja.

Grenel je ocenio da su tokom dijaloga postignuti “neki mali sporazumi”.

“Ali gledam ka putu pred nama kao i dalje dugom, u pokušaju da se postigne normalizacija. Ali imamo neki napredak”, rekao je Grenel.

Specijalni izaslanik rekao je da je Tramp od njega tražio da ispita javno mnjenje kako bi video da li su Beograd i Priština, kao i lideri dve strane, zainteresovani za neku vrstu dogovora i da je potom započeo razgovore.

“I ono što sam saznao u razgovoru sa obe strane i privatnim sektorom, a moj prvi sastanak je bio sa poslovnom zajednicom sa obe strane, jeste da oni samo zaiste žele normalizaciju na ekonomskom planu”, rekao je Grenel.

Tada je, kako je naveo, cilj postao da se trgovina podigne na neki normalniji nivo.

“I ono što smo shvatili je da vazduhopolovni, železnički i drumski saobraćaj treba da se normalizuje. Trebalo nam je da imamo prvi let iz Prištini za Beograd posle 21 godine. I tako smo počeli da radimo na tome i uspeli smo da postignemo sporazum”, rekao je Grenel.

“Bez nametanja američke ideje”
Govoreći o ratu na KiM, Grenel je rekao da je to bilo “vruće pitanje na kojem je radila Klintonova administracija i u koje je NATO bio uključen”, dodajući da su sukobi i ratovi mahom oblikovali njegov pogled na Balkan i Evropu, ali i da mu je zato bila čast da ode na Balkan da pokuša da pomiri dve strane.

Grenel je naglasio da Trampova administracija u “svom tipičnom stilu” pokušava da pogura dve strane da se pomire, bez nametanja “američke ideje”.

Umesto toga, kako je naveo, Trampova administracija pokušava da postavi pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i novom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju: “Da li imate političku volju da napredujete, stvarate radna mesta za mlade i zaista promenite izgled ekonomije?”

“I mislim da je odgovor ‘da’, iako je politička situacija teška. Uporno govorim stranama da ćemo se usredsrediti na ekonomiju i da ćemo da pokušamo da stvorimo radna mesta za mlade kako bi ostali u regionu. I hajde da ostavimo politička pitanja sa strane dok ne budemo mogli da stvorimo neki zamah u ekonomiji”, poručio je Grenel.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare