Grčki ministar dolazi u Prištinu: Šta to znači? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Grčki ministar dolazi u Prištinu: Šta to znači?

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas posetiće Kosovo sledec´e nedelje, a tim povodom oglasila se grčka diplomatija i pojasnila razloge posete.

Kako prenose tamošnji mediji, ono je odbacilo mogućnost priznanja tzv. Kosova.

“Ministar spoljnih poslova Dendijas posetic´e Kosovo početkom juna, povodom formiranja nove vlade na Kosovu. Podsec´amo vas da Grčka podržava evropski put Kosova i da u tom kontekstu takođe podržava liberalizaciju viznog režima. Grčka takođe doprinosi Kosovu sa određenim brojem vojnika u sastavu KFOR-a. Ali kao što znate, Grčka ne priznaje Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen”, navodi se u odgovoru grčkog MSP za RTV Dukagjini, prenosi “Gazeta Ekspres”.

Direktor Instituta za ljudska prava njujorškog Kolumbija univerziteta Dejvid Filips kaže da je od pet zemlja članica EU koje ne priznaju Kosova, Grčka najbliža priznanju.

“Grčka c´e vrlo verovatno priznati Kosovo, ali ne možemo zanemariti bliske veze između Grčke i Srbije”, kaže Filips.

Na KiM se drugačije gleda na to pitanje.

“Grčka gleda svoje strateške interese. Dakle, interesi Grčke su vec´i u odnosu na Srbiju nego u odnosu na Kosovo. Ali to ne bi trebalo da zaustavi naš lobistički rad sa Grčkom Vladom”, rekao je Emir Abraši iz Demokratije plus, prenosi Kosovo onlajn.

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar