19. Decembra 2022.

Grčki mediji: Kosovo se snabdijeva; spremni su

Big Portal

Kako navodi vodeći grčki list Kosovo, najopasniji epicentar nacionalističkih tenzija u Evropi danas “pregrejao se poslednjih sati”.

“Evropljani i Amerikanci su pohrlili ka dve prestonice, gde pokušavaju da spreče eskalaciju sukoba oko Kosova, što bi bila opasna domina za razvoj događaja širom Balkana. Preko reke Ibar, sa centrom u Mitrovici, srpski element kipi, reagujući na poteze Prištine u vezi reciprociteta. Srbi su postavili blokade na putevima iza kojih su se učvrstile paravojne grupe i zahtevaju hitno oslobađanje sunarodnika, dok su napadi srpskih nacionalista na javne objekte na severu opisani kao mogući”, piše list.

List dalje piše da je neprekidni krug tenzija počeo odlukom Vlade da zameni srpske registarske tablice, na šta su Srbi reagovali demonstracijama i ostavkama svih svojih sunarodnika uključenih u državne strukture.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preti da će poslati vojsku na Kosovo, ali bi takva akcija zapalila skladište baruta. Kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, sa strane Prištine, podneli su ranije ove nedelje zahtev za članstvo u EU, više da bi ojačali svoju pregovaračku poziciju. S obzirom na novi talas porasta tenzija i mogućih geopolitičkih previranja u širem regionu, međunarodni faktor žuri, a u nedavnim epizodama intervenisala je i Moskva, koja je preko svog predstavnika Dmitrija Peskova preporučila rešenje, u vreme kada je Sergej Lavrov okrivio Zapad za eskalaciju tenzija. Sada se nade polažu u francusko-nemački plan, jedino što je trenutno na stolu, što izgleda kao pukotina na izlazu”, navodi list.

Sudeći po retorici lidera Prištine i Beograda i sve se pretvara u “magloviti pejzaž”. Vučić i Kurti, dva popularna nacionalna lidera, ušli su u “diplomatsku borbu”, pri čemu je predsednik Srbije kosovskog premijera nazvao “terorističkim ološem”, a sa druge strane Priština, koja se stalno oprema britanskim prenosivim raketama i tenkovima, “spremna je da odgovori srpskoj vladi”.

“Dvojica lidera će morati da naprave politički bolne ustupke za koje će morati da ubede svoje javno mnjenje.Šargarepa članstva u EU, posebno za Vučića, kombinovana je sa bičem kompromisa na Kosovu”, zaključuje Katimerini.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare