28. Februara 2020.

Grčka udvostručila patrole na granicama zbog “reke migranata”

Big Portal

Jedan grčki politički izvor izjavio je da je broj patrola udvostručen i da je interno upućen poziv za opštu pripravnost. Grčka je pooštrila kontrolu morskih i kopnenih granica sa Turskom

“Sve je pod kontrolom, nema razloga za zabrinutost”, dodao je taj izvor.

Nezgoda u vazduhu: Puklo staklo na pilotskoj kabini, avion se vratio u Moskvu
Grčki izvori, koji želeli da ostanu anonimni, rekli su da je Atina takođe u kontaktu sa Evropskom unijom i NATO.

Turska je objavila da na svojoj granici više neće da zaustavlja migrante koji pokušavaju da stignu do Evrope, rekao je ranije danas Frans presu jedan turski zvaničnik.

Odluka da otvori vrata migrantima doneta je za vreme noćašnjeg vanrednog sastanka Saveta za bezbednost, kome je predsedavao predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Sastanak je sazvan zbog pogibije najmanje 33 turska vojnika u regionu Idlib, na severozapadu Sirije, u vazdušnim napadima za koje Ankara krivi sirijske vladine snage potpomognute Rusijom.

Turska je u martu 2016. sklopila dogovor sa Evropskom unijom prema kome dobija pomoć od Unije a zauzvrat ne dozvoljavam migrantima na njenoj teritoriji da idu dalje ka EU.

Sporazum je usledio posle ogromnog priliva migranata u EU koji su bežali od sukoba na Bliskom istoku u leto 2015. godine.

Grčka – glavna kapija za izbeglice
Grčka je bila glavna kapija za stotine hiljada izbeglica koje su u Tursku stigle u masovnom iseljavanju 2015. i 2016. sve dok sporazum sa EU nije zaustavio taj tok.

Turska provladina novinska agencija Demiroren javila je da je oko 300 migranata, uključujući žene i decu prešice krenulo prema granici Turske sa Grčkom.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis juče je izjavio da će grčka pooštriti kontrolu granica da bi sprečila da koronavirus stigne do ostrva u Egeju, gde hiljade migranata živi u jako lošim uslovima dok čekaju da se procesuiraju njihovi zahtevi za azil.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare