Grčka: Srpski vatrogasci u borbi sa vatrenom stihijom - BIGportal.ba
Region Vijesti

Grčka: Srpski vatrogasci u borbi sa vatrenom stihijom

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, 37 pripadnika i 14 vozila, u saradnji sa Civilnom zaštitom Grčke, tokom današnjeg dana bili su angažovani na presecanju šumskog požara u dužini od pet kilometara u selu Avgari.

Vatrogasci su se tokom noći borili sa vatrenom stihijom kako ne bi došlo do eskalacije požara, a akcija je nastavljena i tokom dana.

Srpski vatrogasci-spasioci zajedno sa kolegama iz Grčke ulažu nadljudske napore kako bi sprečili širenje požara.

Šumski požari već osmi dan praktično razaraju šume na drugom po veličini grčkom ostrvu Eviji, prisutan je gust dim u obližnjim gradovima, a stotine vatrogasaca pokušava da spasi što se još spasiti može.

Požari koji bjesne od 3. avgusta uništili su najveći dio sjevernog dijela ostrva.

Do jutros vatra je uništila kuće i poslovne prostore i firme, desetine sela je evakuisano. Požar je donekle manjeg intenziteta ali se približio nekim selima.

Još nekoliko požara aktivno je u zemlji, posebno u oblasti Peloponeza.

Grčke vlasti danas su fokusirale svoje resurse na požar na Eviji. Vatrogasne službe kažu da u gašenju učestvuje 873 vatrogasaca, oko 50 kopnenih timova i 229 vozila. U gašenju učestvuju vatrogasci iz Ukrajine, Srbije, Rumunije, Slovačke i Poljske.

Pomoć iz vazduha pružaju helikopteri, uključujući tri iz Srbije, dva iz Švajcarske i dva iz Egipta.

Stotine vatrogasaca i desetine vozila, aviona i helikoptera iz evropskih i zemalja Bliskog istoka stigli su ili dolaze da pomognu Grčkoj u borbi protiv vatrene stihije.

Mještani i lokalni zvaničnici žale se na manjak vatrogasnih resursa, posebno iz vazduha nakon što avioni kanaderi nisu upućeni na vrijeme, te se požar toliko proširio da je postalo previše opasno za letove.

Satelitski snimci otkrivaju da je najveći dio sjevera ostrva praktično spaljen, a prema podacima EU izgorilo je više od 49.000 hektara zemlje na Eviji.

Požari su uslijedili nakon vrelog talasa, najgoreg u Grčkoj u posljednjih više decenija sa temperaturama od oko 45 stepeni Celzijusovih.

(Agencije)

Danas objavljeno

Petkoviću ponovo zabranjena posjeta KiM

M.

London šalje svog čovjeka na Balkan

M.

Od danas se u FBiH moguće testirati u lokalnim apotekama

M.

Ostavite komentar