Grčka: Povećan broj zaraženih, uskoro nove mjere restrikcije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Grčka: Povećan broj zaraženih, uskoro nove mjere restrikcije

Grčka je danas prijavila povećanje broj zaraženih virusom korona i najavila planove ponovnog uvođenja mjera restrikcije, posebno u oblasti zabave.

U posljednja 24 časa infekcija je potvrđena kod 1.797 ljudi, što je više nego dvostruko u odnosu na 801, koliko je bilo juče. Ovim je ukupan broj zaraženih dostigao 429.144, dok je umrlo 12.754 ljudi.

Grčka, koja zavisi od turizma, ukinula je skoro sve putne restrikcije i one koje se odnose na zabavu, kao i pravilo obaveznog nošenja maski na otvorenom kako je broj slučajeva smanjen.

Međutim, eksperti su izrazili zabrinutost zbog pojave zaraznijeg delta soja virusa korona nakon što je epidemija počela ponovo da se širi.

Vladin zvaničnik rekao je danas da se većina novih slučajeva odnosi na mlade ljude i povezana je sa zabavom i noćnim životom i izlascima, pa su vlasti odlučile da uvedu ponovo restrikcije restoranima, noćnim klubovima i barovima.

  • Od 8. jula restorani, barovi, klubovi i mjesta za zabavu radiće uz ograničen broj gostiju – rekao je zamjenik ministra za zaštitu građana Nikos Hardalijas novinarima.

On je rekao da će se prekršioci suočiti sa velikim kazanama, uključujući suspenziju i prekid rada.

  • Cilj ovih mjera je zaustavljanje širenja virusa kod mlađe populacije kako bismo imali slobodnije, ali i bezbjednije ljeto – rekao je on.

Oko 38 odsto odrasle populacije Grčke je vakcinisano i Vlada je ponudila podsticaje kako bi ohrabrila ljude da se vakcinišu, uključujući novac i besplatan internet ili minute mobilne telefonije za mlade ljude, kako bi stopa vakcinisanih do jeseni bila najmanje 70 odsto.

Blokada od novembra koštala je grčku privredu više milijardi evra.

Danas objavljeno

Kovid propusnice natjerale građane da izađu na ulice

M.

U Srbiji više od 6.100 novooboljelih, preminule 42 osobe

M.

Borbeni avioni Vojske Srbije nadlijetali Јarinje

M.

Ostavite komentar