Grčka od Njemačke traži odštetu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Grčka od Njemačke traži odštetu

Grčki mediji objavljuju kako je ova odluka u grčkom parlamentu usvojena većinom glasova, a osim toga, inicijativu je lično podržao i premijer Aleksis Cipras.

Grčki parlament zvanično je podržao prijedlog grčke vlade o pokretanju zahtjeva Njemačkoj u vezi sa isplatom ratne odštete za stradanja zemlje u okupaciji, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Grčki mediji objavljuju kako je ova odluka u grčkom parlamentu usvojena većinom glasova, a osim toga, inicijativu je lično podržao i premijer Aleksis Cipras.

Grčka vlada namjerava da pošalje pismeni zahtjev vladi SR Njemačke, u kom će ponoviti svoje nepromjenjive zahtjeve, koji proizlaze iz nacističke intervencije i okupacije, kao i ratnih zločina nacističke Njemačke“, izjavio je Cipras. Takođe je naglasio kako su usmeni pregovori o reparaciji s njemačkom vladom počeli 1995.g.

Tokom 2018.g. objavljivano je kako je Grčka procijenila štete od njemačke okupacije u periodu od 1941. do 1944. g. na oko 300 milijardi evra. Pri tom je Berlin sva grčka potraživanja odbacivao, tvrdeći kako je 1960.g. Grčkoj već bila isplaćena kompenzacija u iznosu od 115 miliona evra.

Početkom aprila postali su izvjesni i planovi Poljske za zahtevanjem isplate 900 milijardi evra od strane Njemačke za štete koje je ta zemlja pretrpjela za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Te poljske namjere njemačka vlada je takođe odbacila, podsjetivši kako se Poljska i zvanično njih odrekla. Pritom, brojni njemački analitičari ukazuju na to da je Poljska, kao kompenzaciju, znatno proširila svoju državnu teritoriju na zapadu zemlje na račun njemačke državne teritorije, čija je bila prije Drugog svjetskog rata.

(Agencije)

Danas objavljeno

Bajden dolazi u Brisel na samit NATO

M.

U Srpsku stiže 25.000 ruskih vakcina

M.

Jedna osoba uhapšena u okviru istrage o stradanju Dženana Memića

M.

Ostavite komentar