6. Aprila 2022.

Grčka: Nezadovoljni radnici stupili u celodnevni štrajk

Big Portal

Dva najveća radnička sindikata u Grčkoj, koja predstavljaju oko 2,5 miliona radnika zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, pozvali su na generalni štrajk za koji se očekuje da će kulminirati protestom u centru Atine, prenosi Rojters.

Grčka je 2018. godine izašla iz desetogodišnje finansijske krize da bi pandemija korona virusa dve godine kasnije zaustavila putovanja širom sveta, što je nanelo štetu i vitalnoj turističkoj industriji u toj zemlji.

Sada su rastuće cene energenata, pogoršane sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, dodatno ugrouzile radnički standard.

„Poslednjih 14 godina radnici su nosili breme duboke krize koja je uticala na prihode i živote svih nas. Kako godine prolaze, kriza se stalno produbljuje, teret ostaje na našilm plećima, a naša prava se smanjuju“, saopšteno je iz GSEE, krovnog sindikata grčkog privatnog sektora.

Zbog porasta cena energije, stanovanja i transporta, godišnja potrošačka inflacija u Grčkoj porasla je u februaru na 7,2 odsto, što je 25-godišnji maksimum.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare