Grčka, Kipar i Bugarska u zajedničkoj borbi protiv migranata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Grčka, Kipar i Bugarska u zajedničkoj borbi protiv migranata

Grčka, Kipar i Bugarska odlučile su da preduzmu zajedničku inicijativu za borbu protiv migracija na istočnom Mediteranu.

Ove države će plan inicijative predstaviti na Savetu EU za pravosuđe i unutrašnje poslove 7. i 8. oktobra u Luksemburgu, prenosi agencija ANA-MPA.

Kako navodi grčko Ministarstvo za zaštitu građana, reč je o prvoj zajedničkoj inicijativi država-članica EU u istočnom Mediteranu.

Prema podacima Evropske službe za spoljne poslove, između 19. avgusta i 1. septembra prošlo je 4.879 migranata i izbeglica putem istočnog Mediterana, 1.133 izbeglica i migranata prošlo je preko zapadno-mediteranske rute, dok njih 1.369 preko centralne rute na Mediteranu.

Inicijativa Grčke, Kipra i Bugarske nosi naziv “Istočna mediteranska inicijativa za migracijske rute” i biće oficijalno predstavljena ministrima pravde i unutrašnjih poslova zemalja-članica EU koji će prisustvovati u Luksemburgu.

Ove tri zemlje žele da podstiču EU i ostale države-članice Unije da prihvate dodelu više sredstava zemljama u Istočnom Mediteranu za borbu protiv izbegličkih i migracionih tokova u buđetu EU za period od 2021. do 2016. godine.

Cilj inicijative je takođe da se ukaže na evropsku dimenziju velikog migracijskog izazova sa kojim se suočavaju države u istočnom Mediteranu, kako bi EU preuzela konkretnije mere solidarnosti u okvirima Unije.

Ova inicijativa pretpostavlja i preraspodelu migranata, snažnu politiku povratka u treće zemlje, kao i podršku zemljama koje su direktno pogođene.

Grčka, Kipar i Bugarska takođe se zalažu za efikasno sprovođenje Zajedničke izjave EU i Turske o iskorenjivanju mreže trgovaca migrantima, sprečavanjem uspostavljanje novih ilegalnih ruta širom Evrope i osiguravanje sistema efikasnog povratka.

B92

Danas objavljeno

Završeni protesti građana u Sarajevu: Na potezu su parlamentarci, rok je 1. maj

M.

Slovenija: Petoro preminulo, 860 zaraženo

M.

Švajcarski list: Vučićeva “nesvrstanost” – vakcine sa svih strana

M.

Ostavite komentar