18. Jula 2022.

Grčka danas uložila zvaničan prigovor Srbiji

Big Portal

“Grčki ambasador u Beogradu dobio je instrukcije da uputi prigovor Vladi Srbije kako bi naglasio potrebu da grčke vlasti budu unaprijed obaviještene o prirodi tereta”, rekao je neimenovani zvaničnik grčke Vlade, prenio je AP.

Osam članova posade teretnog aviona “An-12” kojim upravlja ukrajinska kompanija poginulo je u nesreći u subotu, 17. jula, u blizini grada Кavale na sjeveru Grčke. Nakon pada aviona, uslijedile su eksplozije koje su trajale najmanje dva časa.

Zvaničnici Srbije saopštili su da je avion prevozio 11,5 tona minobacačke municije srpske proizvodnje u Bangladeš i da je trebao da sleti u Aman, u Jordanu.

Ekipe za uklanjanje mina rade na mjestu avionske nesreće već drugi dan, na ograđenom polju oko 40 kilometara zapadno od Međunarodnog aerodroma Кavala. Municija je bila razbacana u radijusu od 500 metara i očekuje se da će biti potrebno nekoliko dana da bude očišćen.

Portparol vatrogasne službe Janis Artopios naveo je da nisu otkrivene nikakve opasne supstance nakon što su specijalne vojne jedinice pretražile mjesto nesreće.

Vjeruje se da su svi poginuli članovi posade ukrajinski državljani, izjavio je Artopios. Njihovi pronađeni posmrtni ostaci odvezeni su u obližnji grad Кomotini kako bi bio započet proces identifikacije.

Nesreća je izazvala nestanak struje u nekoliko sela u blizini mjesta pada aviona, a radovi na popravci obustavljeni su zbog uklanjanja ubojitih sredstava, rekli su zvaničnici grčke elektromreže.

“Кatimerini” je ranije objavio da je kargo avion poletio iz Srbije za Jordan i da je bio na transportnom letu.

(Srna Foto: Tanjug/AP) 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare