Grci sprečili atentat na Zaeva - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Grci sprečili atentat na Zaeva

Grčka vlada i tajne službe sprečile su pokušaj atentata na premijera Zorana Zaeva, nekoliko meseci nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, pišu mediji.

Grčka vlada i tajne službe sprečile su pokušaj atentata na premijera Zorana Zaeva, nekoliko meseci nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma u ??leto 2018. godine, a pre nego što je parlament izglasao promenu ustava sa 80 glasova, prenosi grčki portal „Vardini, a prenosi “24.mk”.

Prema informacijama iz grčkih medija, tajne službe u Grčkoj obavestile su tadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa da postoji intenzivna mobilizacija protiv Zaeva u Makedoniji. Istovremeno, američke službe su mislile da će “snage koje imaju interes da ne potpišu sporazum pokušati da spreče promenu ustava Makedonije od strane parlamenta”, ali nisu znale dubinu tog otpora. Ubrzo nakon toga, ruske diplomate su proterane iz Atine.

Ovo je u “Sandej tunajt” objavio izvor blizak tadašnjem Ministarstvu spoljnih poslova. Izvor je istovremeno bio i nezvanična veza sa tajnim službama i Ministarstvom odbrane, koji su odigralu značajnu ulogu u čitavom slučaju, prenose grčki mediji.

Izvor, koji je preneo informacije u “Sandej tunajt”, rekao je da je od trenutka izglasavanja promene ustava došlo do tajnih konsultacija između SAD, progonjenog i optuženog Gruevskog i ambasade jake zemlje, gde je jasno rečeno da su oni odgovorni za svaku “nesreću” Zaeva.

Ali i danas je zaštita Zorana Zaeva pokazatelj straha od skopskog lidera, koji se seća sudbine Gligorova, koji je čudom preživeo atentat 1995. godine, tvrdi portal.

Danas objavljeno

Hrvatski državljani od danas mogu u SAD bez vize uz jedan uslov

M.

Beograd: Žena se porodila kod kuće, beba preminula

M.

Patrijarh Porfirije stigao u manastir Miloševac kod Prijedora

M.

Ostavite komentar