30. Jula 2020.

Granična policija BiH dobila zaštitnu opremu vrijednu 22.500 DOLARA

Big Portal

Donacija je moguća zahvaljujući doprinosu norveškog Ministarstva inostranih poslova, kroz projekt “Suzbijanje krijumčarenja migranata duž zapadnobalkanske obalne rute”, saopšteno je iz IOM-a.

Primopredaja je obavlejna u prostorijama Granične policije BiH, a donacija uključuje rukavice, maske, beskontaktne termometre i sredstva za dezinfekciju ruku i radnih površina koje će koristiti policijski službenici Granične policije BiH.

–Vrlo smo zahvalni Ministarstvu vanjskih poslova Norveške i timu IOM-a na ovoj opremi, koja će u značajnoj mjeri pomoći Graničnoj policiji BiH u sprečavanju širenja Covida-19 – izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Od decembra 2018. godine projekt “Suzbijanje krijumčarenja migranata duž zapadnobalkanske obalne rute” doprinosi jačanju regionalne saradnje između Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i poboljšanju kapaciteta agencija za provedbu zakona i pravosuđa za otkrivanje, istragu i kazneno gonjenje slučajeva krijumčarenja migranata, kao i zaštiti migranata duž zapadnobalkanske obalne rute.

Na temelju procjene stanja na terenu i u svjetlu proglašenja globalne pandemije koronavirusa u martu 2020. godine, projekt je ocijenio da je uspješna provedba preostalih projektnih aktivnosti ozbiljno ugrožena i zatražio reprogramiranje projekta.

Zahtjev je odobrilo Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i projekat je preusmjeren na pružanje podrške agencijama koji obavljaju kontrolu prelaska državne granice i zaštitu granice u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u ublažavanju posljedica koje je pandemija covid-19 imala na obavljanje svakodnevnih aktivnosti ovih agencija (uključujući i sprječavanje krijumčarenja migranata) kroz nabavku lične zaštitne opreme, kao i unaprjeđenje znanja i vještina pripadnika ovih agencija kako bi se umanjio rizik od zaraze i prenosa bilo koje bolesti, uključujući covid-19, dodaje se u saopštenju.

Srpskainfo
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare