"Granice ka Evropi su otvorene" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Granice ka Evropi su otvorene”

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su turske granice ka Evropi otvorene za migrante, dok se hiljade izbeglica okupljaju na granici s Grčkom.

To je prva Erdoganova izjava otkako su 33 turska vojnika u četvrtak poginula u vazdušnom napadu u Idlibu, nakon čega je više turskih zvaničnika reklo da Turska više neće sprečavati izbeglice koje žele da stignu u Evropu.

“Nećemo zatvoriti kapije izbeglicama”, rekao je turski lider.

Prema njegovim rečima, EU mora da održi obećanje da će pomoći Turskoj ne samo s izbeglicama nego i finansijski. Ankara tvrdi da EU ne poštuje taj sporazum, sklopljen 2016.

Erdogan je izjavioda je zamolio ruskog kolegu Vladimira Putina da odstupi u Siriji i da pusti Tursku da se sama pozabavi sirijskim vladinim snagama.

On je rekao da je posle njegove najave da će otvoriti granice ka Evropi, 18.000 migranata prešlo granicu sa Grčkom i da će taj broj rasti, prenosi Rojters.

“Nećemo zatvoriti vrata izbeglicama. Evropska unija mora da ispunjava obećanja”, kazao je Erdogan u govoru u Istambulu. Kako navodi AP, Grčka Erdoganovu odluku da otvori granice nakon pogibije 33 vojnika u Siriji vidi kao nameran pokušaj da izvrši pritisak na evropske zemlje.

Na granici Turske i Grčke drugi dan zaredom grčki policajci su upotrebili suzavac protiv migranata koji su ih gadjali kamenjem. Grčke vlasti pokušavaju da spreče ulazak migranata koji su pohrlili na granicu nakon najave Erdogana da će im otovoriti put ka EU. Turska se sporazumom sa Evropskom Unijom iz 2016. godine saglasila da zaustavi migrantski talas ka Evropi u zamenu za finansijsku pomoć.

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar