Granica ugrožena: Kriju se od Putina? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Granica ugrožena: Kriju se od Putina?

Poljska je započela izgradnju 210 kilometara duge ograde od žilet žice na granici sa Rusijom.

 Ogradu, kažu, grade da bi se zaštitili od ulaska migranata sa Bliskog istoka i severne Afrike, ali i da bi se lokalno stanovništvo osećalo bezbednije, prenosi DW.

Farma načelnika sela Vilkajcie Kšištofa Zajačkovskog nalazi se na samo 400 metara od granice koja razdvaja Poljsku i rusku eksklavu Kalinjingrad. Sa njegovog prozora vidi se žuta tabla sa natpisom “državna granica”. Kšištof će i dalje moći da priđe ruskoj teritoriji pešice do kraja novembra, ali početkom sledećeg meseca to više neće biti moguće jer će granica biti ograđena žilet-žicom.

Ali Kršištofu ne smeta ograda. “Kada živite tako blizu Rusije, ovo izgleda kao dobar i preko potreban potez“, kaže on. Kaže da ranije nije osećao strah jer je granicu čuvala poljska granična policija, ali dodaje da se “nikad ne zna šta može da dođe sa ruske strane, pogledajte šta se trenutno dešava u Ukrajini”.

Ograda duga 200 kilometara i visoka 2,5 metara

Sada im je cilj da to urade i na granici sa Kalinjingradom, gde je već izgrađeno 5 kilometara odbrambene žice. Kada završe izgradnju, ograda će biti duga 200 kilometara i visoka 2,5 metara. Ali ograda je samo početak. Kasnije će postaviti i sigurnosne kamere i podzemne seizmičke senzore. Ali podaci pokazuju da ta granica ipak nije toliko rizična.

Ove godine zabeleženo je samo 11 pokušaja ilegalnog prelaska granice, a većina uhvaćenih su šverceri duvana. Ipak, ankete pokazuju da dve trećine Poljaka podržava izgradnju ograde.

B92.

Danas objavljeno

Zbog snijega i vjetra otežan saobraćaj: Vozila zaglavljena na putu prema Jahorini

M.

Kancelarija za KiM pomaže napadnutom Bobanu Đuziću

M.

“Vašington se neće izvući kao što je bilo sa Jugoslavijom”

M.

Ostavite komentar