9. Oktobra 2019.

Granica Sirije i Turske posle napada: 15 stradalih; Ljudi napuštaju domove

Big Portal

Mediji prenose nove informacije da je stradalo 15 ljudi, od kojih je osam civila.

Prema poslednjim informacijama, turska vojska je ušla u sirijski grad Tel Abjad, gde se sastala sa Sirijskim demokratskim snagama, koje predvode Kurdi, piše Sputnjik.

Ranije u sredu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da je turska vojska pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije.

Kako je rekao Erdogan, vojna operacija Turske nosi naziv “Izvor mira” (“Barış Pınarı”, odnosno “Peace Spring”), preneo je Sputnjik.

Sirijske demokratske snage su saopštile da su turski vazdušni napadi bili i do 50 kilometara od granice i da je gađano 16 njihovih položaja.

https://twitter.com/Reuters/status/1181991464999387137

Kako prenosi AFP, ukupno je stradalo 15 ljudi, od kojih su osam civili.

Mediji prenose da je najmanje jedan pripadnih kurdskih snaga poginuo tokom napda Turske protiv Kurda, saopštili su Sirijska opservatorija za ljudska prava i grupa kurdskih aktivista.

Nakon turskog napada, prema navodima agencije Anadolu, Kurdi su ispalili šest raketa iz Kamišila ka gradu Nisajbinu, centru granice sa Turskom, kao odgovor turskim snagama.

Reakcije na odluku predsednika Turske stigle su od svetskih zvaničnika i međunarodnih organizacija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je veoma zabrinut zbog dešavanja na severu Sirije, rekao je portparol UN Farhan Haki, piše Al Džazira.

“Civili i njihova infrastruktura moraju biti zaštićeni. Generalni sekretar veruje da sukob u Siriji ne bi trebalo rešavati sa vojskom”, rekao je Haki.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je Turskoj da “dalje ne destabilizuje region” svojom vojnom akcijom na severu Sirije.

Evropska unija je takođe pozvala Tursku da obustavi svoje napade na Siriju.

”EU ponavlja svoj stav da je se održivo rešenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem”, rekla je Federika Mogerini, šefica diplomatije EU.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je napad Turske na Siriju loša ideja i pozvao Ankaru da zaštiti verske manjine.

Pre napada na Siriju Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

“Turska ofanziva protiv sirijske kurdske milicije doneće mir i stabilnost u Siriju”, rekao je Erdogan Putinu u telefonskom razgovoru.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare