18. Februara 2020.

Grafiti “Srbe na vrbe” i “Smrt psima i Srbima” u Beču

Big Portal

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić rekao je da jedna poruka glasi “Srbe na vrbe” uz ustaški simbol, a druga “Smrt psima i Srbima”.

“U 12. bečkom okrugu (Majdling) pojavila su se dva grafita koja nose šovinistički slogan i srbomrzačku poruku, koju teško da Beč može da prihvati i podnese”, naglasio je Rodić.

On je istakao da je tako nešto nedopustivo za Beč, grad koji je označen kao jedan od najkvalitetnijih za življenje, što znači da mora da pruža i multikulturalnost, kao i saosjećanje za pripadnike svih vjera i nacija, prenijeli su beogradski mediji.

“Posebno za nas Srbe ovakva poruka unosi dodatni nemir, s obzirom da je reč o sloganu koji je nastao dosta davno, pre više od 100 godina, ali je svoju prepoznatljivost na neki način stekao tokom Drugog svetskog rata, kada je bio jedan od najprepoznatljivijih ustaških slogana”, kaže Rodić.

On je naveo da takva poruka plaši i zbunjuje građane koji žive u toj bečkoj opštini, ali i u cijelom Beču i Austriji i ne može ostati bez reakcije zvaničnih državnih organa.

Rodić je najavio da će tražiti razgovor i sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Ludvigom, pošto je iskazao u više navrata spremnost za produbljenje saradnje sa zvaničnom Srbijom i ljudima koji su porijeklom iz Srbije, a žive i rade u Beču.

On je naveo da je ova poruka loš signal u trenucima kada Srbija nezaustavljivo napreduje ka EU i kada je sva politika koju Srbija vodi, a to je prije svega politika koja nema ničega konfliktnog sa zemljama bivše Jugoslavije, politika ekonomske ekspanzije i unošenja stabilnosti regiona Jugoistočne Evrope.

Rodić očekuje da policija pokuša da utvrdi vreme i autora grafita, uz pretpostavku da na objektima i zgradama u okolini postoje video uređaji koji, u tome, mogu pomoći.

Srbomrzački grafiti su ispisani tokom prošle sedmice, a Ambasada Srbije je odmah reagovala i izašla na teren.

Dva grafita ispisana su na dvije zgrade, udaljene 50 metara jedna od druge, a u međuvremenu neko je precrtao riječ Srbi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare