Gradski štab nakon pogoršanja epidemiološke situacije donio nove mjere - BIGportal.ba
Banja Luka Republika Srpska / BiH Vijesti

Gradski štab nakon pogoršanja epidemiološke situacije donio nove mjere

U Banjaluci je došao do izrazitog pogoršanja epidemiološkog stanja, saopšteno je nakon današnje sjednice Gradskog Štaba za vanredne situacije.

Uovom momentu je preko hiljadu pozitivnih građana na virus korona u gradu, precizirao je gradonačelnik Igor Radojičić.

– Naši ciljevi su prije svega očuvanje života, zdravstvenog sistema, ali i ekonomske slike grada kako bi se sačuvala radna mjesta – naglasio je on.

Direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović naglasila je da od ukupnog broja oboljelih, 6,5 odsto osoba razvije tešku kliničku sliku.

– Vodeći evidenciju o pozitivnim učenicima i nastavnicima, utvrdili smo da do širenja virusa nije došlo u školama i predškolskim ustanovama. Sve naše zdravstvene službe su opterećene – istakla je Todorović.

Radojičić je prozvao građane da smanje kontakte naročito sa nepoznatim osobama.

– Obavezno je nošenje maske u svim zatvorenim prostorima, a svaki službenik dužan je odbiti klijenta koji ne nosi masku – rekao je Radojičić.

U zatvorenim prostorijama potrebno je omogućiti održavanje fizičke distance od dva metra, a naložena je stroža kontrola i dezinfekcija Domova za stara lica.

– U ugostoteljskim objektima od juče je zabranjeno organuzivanje muzike uživo. Kod onih kod kojih se uvrdi prekršaj, biće kontrolisani svaki dan. Smatramo izuzetno važnim da djeca nastave obrazovanje u školama i predškolskim ustanovama, i da se tamo nastavi sistem rada. Naložena je dezinfekcija svih javnih ustanova, Grad će finansirati masovnu dezinfekciju uključujući zajednice etažnih vlasnika – rekao je Radojičić.

Privatnicima je naloženo da do ponedjeljka obave dezinfekciju svojih prostorija. Savjetuje se da ko može, organizuje rad od kuće. Raspored po grupama biće organizovan i u Gradskoj upravi.

– Preporučujemo obustavu svih javnih okupljanja. Nismo se odlučili na zabranu jer bi to sigurno bilo politički protumačeno – rekao je Radojičić.

Narednih dana biće obavljen sastanak sa GIK kako bi se definisalo na koji način će biti organizovani lokalni izbori.

– Dok god imamo redovno odvijanje nastave, javni prevoz nastaviće normalno da funkcioniše – istakao je Radojičić.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

U Hrvatskoj još 857 zaraženih, preminula 31 osoba

M.

Evropa pleše po ivici katastrofe

M.

Pet preminulih i 125 novozaraženih u Srpskoj

M.

1 Komentar

Daria 21 Oktobra, 2020 at 11:16 am

Jedina efikasan mjera mora biti ostavka ovih nesposobnih, korumpiranih nakaza.

Odgovori

Ostavite komentar