Gradska uprava o mjerama podrške građanima: Od besplatnih udžbenika do podrške porodiljama - BIGportal.ba
Banja Luka

Gradska uprava o mjerama podrške građanima: Od besplatnih udžbenika do podrške porodiljama

Grad Banja Luka je preduzeo brojne aktivnosti i mjere koje za cilj imaju podršku određenim kategorijama stanovništva, a koje će se u određenom smislu pozitivno odraziti i sa demografskog aspekta, saopšteno je iz Gradske uprave.

Tako su, po prvi put u istoriji svi banjalučki osnovci dobili besplatne udžbenike, a od novembra srednjoškolci i studenti iz porodica sa četvoro i više djece imaće besplatan javni prevoz.

“Po prvi put, Grad će subvencionisati i privatne vrtiće za šta su sredstva planirana predloženim rebalansom gradskog budžeta. Realizacijom ovakve politike, za manje od godinu dana riješile bi se liste čekanja za smještaj u vrtić, odnosno svako dijete imalo bi svoje mjesto u predškolskoj ustanovi”, poručili su iz Gradske uprave.

Važna mjera Grada koja slijedi, a za šta su takođe sredstva planirana rebalansom, jeste finansijska podrška porodiljama odnosno svakoj nezaposlenoj majci, kao i povećanje tj. dodatak na platu ukoliko je zaposlena.

“Od drugih mjera populacione politike, izdvajamo sufinansiranje vještačke oplodnje koje se provodi već više godina, a u okviru ovogodišnjeg programa – podršku Grada dobili su svi zahtjevi koji su ispunili uslove konkursa, za šta je iz budžeta izdvojeno 60.000 KM. Kako bi se objedinile različite politike, mjere i akcije u cilju demografskog razvoja najvećeg grada u Republici Srpskoj, Grad Banja Luka je pokrenuo izradu Strategije demografskog razvoja grada”, dodali sui z Gradske uprave.

Kako su istakli, prvi korak jeste imenovanje tima za izradu ovog planskog dokumenta, a odluka o tome naći će se na sjednici Skupštine grada Banjaluka zakazanoj za 21. septembar ove godine.

Kako je istaknuto u obrazloženju pomenute odluke, Strategijom Grad namjerava doprinijeti utvrđivanju prioritetnih aktivnosti usmjerenih ka ostvarenju ključnih strateških ciljeva, poput porasta broja novorođene djece ili prirodne revitalizacije stanovništva, te zaustavljanja vanjskih migracija, a prije svega radno-sposobnog stanovništva.

Danas objavljeno

Banjaluka: Do 15.00 časova glasalo 42,75 odsto birača

Vanja A

Projekat vrijedan oko milion KM: Modernizovana glavna saobraćajnica u Debeljacima

M.

“Ćevap fest” u Banjaluci narednog vikenda

M.

Ostavite komentar