11. Decembra 2022.

Nema izlijevanja rijeka, stabilno stanje u Banjaluci

Big Portal

-Reagovali smo preventivno i na vrijeme, te smo u permanentnoj komunikaciji bili čitavu noć sa predstavnicima odjeljenja koji su prethodnu noć proveli na terenu.

Poručio je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković, koji je naglasio da je danas Štab za vanredn situacije imao redovno zasjedanje, iz više razloga, te da su donijeli konkretne zaključke.

-U protekla dva dana došlo je do obilnijih padavina i hidrometeorološlka situacija u jednom trenutku postala je nepovoljna za Prijedor, Kozarsku Dubicu, Novi Grad i Banju Luku. Sve to je značilo da smo mi morali da analiziramo situaciju i budemo u pripravnosti. Mogu da kažem da je situacija stabilna i pod kontrolom, kada pričamo o bujičnim vodotokovima, poplavama, te hidrometeorološkoj situaciji. Nema opasnosti za stanovništvo, domaćinstva, kao ni nasipe – rekao je on.

Dodao je da se tokom prethodne noći situacija stabilizovala.

-Moram da kažem da smo mi odreagovali na vrijeme. Naše službe su bile i juče i prekjuče na terenu, mi smo se za ovakve situacije pripremali. Oko 600.000 KM smo uložili u uređenje i čišćenje svih vodotokova na području grada. Došlo je do izlijevanja potoka Prjekuša na ulice, ali ne i blizu domaćinstava. Voda je išla prema tri domaćinstva, ali i tu smo odreagovali na vrijeme-poručio je gradonačelnik.

Dodao je kako svi zajedno analiziraju kritična mjesta, a to su Piskavica, Mišin Han i Dragočaj.

-Bili smo na terenu, te moram da kaže da nije tačna informacija da se kanali i vodotokovi na području grada nisu čistili. Ponavljam, uzimajući u obzir padavine, Grad je odreagovao ozbiljno i na vrijeme. Ova sjednica Štaba za vanredne situacije danas je odgovoran i pametan pametan potez – rekao je on.

Dodatno, gradonačelnik je poručio da se Grad odgovorno postavio, ne samo prema građanima Banje Luke, nego i prema drugim lokalnim zajednicama.

-Bio sam u kontaktu sa gradonačelnikom Prijedora. Želim da naglasim da Banja Luka misli o svakoj regiji koja je ugrožena. Mi smo ponudili adekvatnu pomoć svima ukoliko za tim bude bilo potrebe. U Kozarskoj Dubici je došlo do popuštanja nasipa, te smo mi poslali 10.000 vreća sa mašinom koja služi za punjenje tih vreća. Prijedoru su potrebne pumpe za ispumpavanje vode, pa ćemo i tu odreagovati. U kontatku smo sa ključnim ljudima iz tog sektora – dodao je on.

Na Štabu je bilo riječi i o prvim snježnim padavinama, te je zimska služba i tu odreagovala na vrijeme.

-Tu smo takođe u pripravnosti. Naše službe su odmah odreagovale. U toku dana se mogu očekivati snježne padavine i mi smo spremni. Podsjećam vas da Grad daje 2 miliona KM za čišćenje snijega – naglasio je gradonačelnik.

Dodao je kako sa padavinama, Banja Luku očekuju i niže temperature, što znači i veći izazov sa grijanjem, o čemuj je takođe bilo riječi na Štabu.

-Imali smo probleme sa grijanjem u velikom broju stanova, gdje je temperatura bila ispod 20 stepeni. Samo u novembru smo imali identifikovano 1.400 pritužbi građana. U prvih 10 dana novembra imali smo 466 pritužbi. Odreagovali smo i mogu da kažem da je grijanje u Banjoj Luci poboljšano. Prosječna temperatura u stanovima sada je oko 22 stepena. Poređenja radi, kada govorimo o pritužbama, u  decembru ih je za 10 dana bilo 173, što zači za 63 odsto je manji broj žalbi nego za novembar mjesec – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Zaključci, koje je Štab za vanredne situacije donio jesu da je hidrometorološka situacija stabilna i pod kontrolo, bujični potoci, kao i rijeke Vrbas i Vrbanja takođe, ali da je Civilna zaštita i dalje u pripravnosti.

U pripravnost je i zimska služba, koja je odreagovala spremno na prve padavine, dok je stanje sa grijanjem znatno poboljšano.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare