Gradnja MHE milionski biznis - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Gradnja MHE milionski biznis

Republika Srpska daje podsticajna sredstva za proizvodnju električne energije za ukupno 27 pravnih i fizičkih lica, zvanični su podaci Ministarstva energetike i rudarstva. Riječ je o milionskoj sumi na godišnjem nivou.

Od 2016. do 2019. godine ukupno 27 pravnih i fizičkih lica koristilo je podsticajna sredstva za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama. Ukupno za taj period građani Republike Srpske su iz naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uplatili gotovo 30 miliona maraka. To su zvanični podaci Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Nešto više od osam miliona je uplaćeno 2016. godine na ime ove vrste podsticaja, a 2017. gotovo osam i 2018. godine 12,5 miliona maraka.

Sve su ovo podaci dostavljeni kao odgovor na poslaničko pitanje Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U ovoj stranci tvrde da je jasno da od gradnje malih hidroelektrana korist imaju samo oni koji ih grade.

BN televizija je početkom godine objavila da je došlo do novog povećanja cijene naknade za obnovljive izvore elektične energije, sa decembarskih 0,0052 KM na januarskih 0,0075 po kilovatu. Povećanje cijene obnovljivih izvora električne energije dozvoljeno je Odlukom Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o visini naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u efikasnoj kogeneraciji, od 9. novembra prošle godine.

BN TV

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar