Građanima BiH i centralne Srbije za ulaz na KiM potreban test na kovid - BIGportal.ba
Region Vijesti

Građanima BiH i centralne Srbije za ulaz na KiM potreban test na kovid

Vlada samoproglašenog Kosova usvojila je u utorak nove odluke u okviru mjera protiv širenja virusa korona, a prema kojima će građanima iz centralne Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH biti potreban test na kovid-19 za ulazak, prenosi Koha.

Građanima BiH i centralne Srbije za ulaz na KiM potreban test na kovid
Građanima BiH i centralne Srbije za ulaz na KiM potreban test na kovid
Foto: standard.rs | Građanima BiH i centralne Srbije za ulaz na KiM potreban test na kovid
Tanjug
29.07.2020 08:00
PRIŠTINA- Vlada samoproglašenog Kosova usvojila je u utorak nove odluke u okviru mjera protiv širenja virusa korona, a prema kojima će građanima iz centralne Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH biti potreban test na kovid-19 za ulazak, prenosi Koha.

Građanima je zabranjeno kretanje od 22.30 do 5 sati ujutro izvan domova u Prištini, Prizrenu, Peći, Podujevu, Ðakovici, Uroševcu, Lipljanu, Glogovcu, Vučitrnu, Južnoj Mitrovici, Gnjilanu, Kosovu Polju i Štrpcu, prenosi Kosovo onlajn.

Maske će biti obavezne u svim aktivnostima izvan kuća i stanova, kao i na fizičkoj udaljenosti manjoj od dva metra u zajedničkim prostorijama. Poslodavci su dužni da stvore uslove da se ta razdaljina primjeni u radnom okruženju.

Takođe, zabranjena su okupljanja više od pet ljudi, kao i javna okupljanja, uključujući porodične svadbe i veselja.

Zabranjene su i rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti.

Dozvoljeni su samo fitnes, zatvoreni bazeni i individualni sportovi.

Javni prevoz moraće da radi sa pola kapaciteta u pogledu broja putnika.

Javnim zdravstvenim ustanovama preporučuje se smanjenje manje važnih usluga.

Kao dio mjera, predviđeno je otvaranje javnih i privatnih vrtića poslije procjene i nadzora od strane lokalnih vlasti, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja virusa korona.

Za sektor ugostiteljstva se navodi da je njihova aktivnost zabranjena poslije 22.30 časova, ali posle ovog vremena mogu raditi na otvorenom, poštujući udaljenost od dva metra između stolova i uz uslugu “za ponijeti”.

U okviru ovih mjera takođe je navedeno da će biti zabranjeno fizičko učešće građana u svim vjerskim obredima.

Nove mjere za suzbijanje širenja virusa korona ne uključuju jednonedjeljnu samoizolaciju građana samoproglašenog Kosova koji se vraćaju iz regiona, odnosno iz centralne Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Da prijedlog za samoizolaciju nije stupio na snagu, za TV Kljan Kosova potvrdio je savjetnik premijera privrmenih prištinskih institucija Džavit Bećiri.

TANJUG

Danas objavljeno

Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?

M.

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Ostavite komentar