Građani Srpske zainteresovani za buster dozu vakcine: Stariji odani „Sputnjiku“, mlađi najčešće biraju „Fajzer“ - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Građani Srpske zainteresovani za buster dozu vakcine: Stariji odani „Sputnjiku“, mlađi najčešće biraju „Fajzer“

Treću dozu vakcine protiv korona virusa u Srpskoj, pored prioritetnih grupa stanovništva, mogu da prime i ostali građani, a imunizacija ovom je u skladu sa kapacitetima zdravstvenih ustanova.

Stariji građani se uglavnom odlučuju za „Sputnjik V“, dok oni mlađi prednost daju „Fajzeru“, nadajući se da će im to omogućiti putovanja u Evropu.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, treću, odnosno buster dozu do kraja prošle sedmice u Srpskoj je primilo je 16.764 ljudi.

Dr Jela Aćimović, epidemiolog u IJZ RS, podsjeća da su na početku procesa vakcinacije, građani najviše vjerovali „Sputnjiku“, a na drugom mjestu vakcina koje smo birali bio je „Sinofarm“.

– U posljednje vrijeme, sve više ljudi, prije svega mlađih, odlučuje se za „Fajzer“. Ranije su se uglavnom vakcinisali stariji, koji su zabrinuti za svoje zdravlje, a sad sve više radno sposobni građani, koji više putuju. Mada, ne uzimaju oni „Fajzer“ samo zbog putovanja, nego zato što je ova vakcina dosta efikasna. U svakom slučaju, bitno nam je da dobijemo što veći obuhvat vakcinisanih – kaže Aćimovićeva.

Dodaje da se treća doza daje najmanje šet mjeseci nakon primanja druge doze.

– Razlog je što do tog perioda krene da opada imuni odgovor. Kad dođe do pada antitjela, daje se buster doza, kojom želimo da imunitet vratimo na nivo koji će biti zaštitan za ljude. A najbitnije je da vakcina štiti od teških formi bolesti, da sprečava hospitalizacije i da dođe do smrtnog ishoda – ističe za Srpskainfo Aćimovićeva.

Bitku s koronom izgubilo 19 osoba: U BiH danas 659 novozaraženih virusom korona
Naglašava da je vrijeme pokazalo da, prvenstveno kod onih koji su dobili inaktivne vakcine u koje spadaju „Sinofarm“ i „Sinovak“, ranije dolazi do gubljenja imunog odgovora.

– Kod ovih vakcina se, zato, ranije može dati buster doza, a riječ je o periodu tri do šest mjeseci nakon druge doze – naglašava Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, kad je riječ o „Sputnjiku V“, preporuka je da se sa buster dozom ne mora čekati šest mjeseci.

– Ovu dozu možemo da dajemo pet mjeseci nakon druge doze. Tako ćemo na vrijeme podići imunitet na zaštitni nivo, i izbjeći da zakasnimo, pa da dođe do toga da previše padne imunitet kod ljudi koji su posebno osjetljivi – kaće Aćimovićeva.

Poručuje da, s obzirom na količine „Sputnjika V“, građani koji su primili dvije ove vekacine, te žele da dobiju i treću, imaju mogućnost da to učine bez čekanja.

– Interesovanje je veliko, a najveći broj starijih je primio „Sputnjik V“, jer vjeruju ovoj vakcini i žele da nastave njome da se vakcinišu. Ima i onih koji su primili dva „Sputnjika“, a koji se, kad je riječ o buster dozi, odlučuju za neku drugu vakcinu. Uglavnom je riječ o mlađima koji putuju, pa prelaze na „Fajzer“. Praksa mnogih zemljama je pokazala da je ova kombinacija dovoljno efikasna, sa čim smo i mi saglasni – naglašava Aćimovićeva.

MOŽE I NEKA DRUGA VAKCINA
U slučaju vakcinacije i revakcinacije „Sputnjikom V“, treća doza neke druge vakcine takođe daje nakon pet mjeseci od druge doze.

– Buster dozu mogu da prime svi, a ne samo prioritetne grupe, u skladu sa kapacitetima opština, odnosno domova zdravlja. Naime, na početku njihove primjene u RS, treće doze su se davale određenim kategorijama koje su najugroženije i kod kojih postoji najveća mogućnost da dođe do pada nivoa zaštite, te obolijevanja i teže forme bolesti. Međutim, sada i svi ostali koji žele mogu da prime buster dozu – poručuje Aćimovićeva.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Peskov: Rusija neće prekidati isporuku gasa Evropi

M.

Čubrilović pozvao Izetbegovića i Čovića da se obrate Parlamentu Srpske

M.

Odgovor “izdajica”

M.

Ostavite komentar