5. Oktobra 2021.

„Građani Srpske ni u jednom trenutku neće biti ugroženi“

Big Portal

Šeranić je istakao da Ministarstvo intenzivno radi na rješavanju problema obezbjeđivanja kontinuirane nabavke medicinskog kiseonika u Republici Srpskoj, podsjećajući da ih je kompanija “Meser” u petak obavijestila o mogućnosti da Srpskoj doznači 60 tona medicinskog kiseonika.

– Međutim, putem naših kontakata, lokalnih i međunarodnih, uspjeli smo da kroz saradnju sa ovom kompanijom, danas dobijemo obavijest i za veće količine kiseonika u cisternama i bocama – rekao je Šeranić.

Šeranić je istakao da je danas održan sastanak ministarske konferencije u oblasti zdravstva, kojim je predsjedavala ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević, a koji je Ministarstvo zdravlja iniciralo prošle sedmice.

– Iznijeli smo prijedlog da se po modelu Srbije napravi rezervna opcija, koja bi omogućila da se snabdijevanje kiseonikom, koji je odgovarajućeg kvaliteta i bezbijedosti, shodno potvrđenim nalazima laboratorije prošle sedmice, obezbijedi za vrijeme od tri mjeseca, kako bi mogli da završimo adminitrativne procedure vezano za nabavku i dopremanje medicinskog kiseonika kao lijeka u zdravstvene ustanove u Srpskoj uz osiguranu kontrolu kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH – rekao je Šeranić.

Nažalost, naveo je Šeranić, Agencija za lijekove nije dala saglasnost po ovom pitanju.

– Od ministarske konferencije zatraženo je da se stručno vijeće Agencije uključi u modele rješavanja ovog problema i u modele rješavanja Pravilnika o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove kojim se definišu određene stvari za koje smatramo da su neustavne – rekao je Šeranić.

Sastanku ministarske konferencije, koji je održan u onlajn formatu, prisustvovali su predstavnici ministarstava zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH, Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta, Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara, te Agencije za lijekove BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare