Građani se uz veće kamate zaduživali tokom pandemije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Građani se uz veće kamate zaduživali tokom pandemije

Smanjen je broj kredita koje su građani prošle godine, koju je obilježila pandemija, koristili kod banaka u BiH, ali je, istovremeno povećan broj takvih zaduženja u mikrokreditnim organizacijama (MKO).

“Prema podacima Odjeljenja za platne sisteme Centralne banke BiH (CB BiH), broj građana koji su koristili kredite kod banaka u 2020. godini bio je 863.282, što je smanjenje za 4,7 odsto u odnosu na 2019. godinu, kada su 905.494 građanina koristila kredite banaka”, potvrdili su za “Nezavisne novine” iz Centralne banke.

Kako su naglasili iz Centralne banke BiH, broj građana koji su koristili kredite kod mikrokreditnih organizacija za 2020. godinu bio je 270.015, što je za 1,7 odsto više u odnosu na 2019. godinu, kada je 265.485 građana koristilo kredite kod MKO.

To što je smanjen broj kredita koje su građani podizali kod banaka, a istovremeno povećan broj onih koji su se zadužili u mikrokreditnim organizacijama, nimalo ne iznenađuje ekonomske stručnjake, ali niti borce za zaštitu potrošača.

I jedni i drugi, naime, kažu da je to odraz situacije izazvane pandemijom.

Loše je, kažu stručnjaci, to što građani gube mogućnost bankovnih zaduženja i što su neki kriterijumi pooštreni, pa se oni moraju obraćati mikrokreditnim organizacijama.

Sa druge strane, kako je dodao, mikrokreditne organizacije mnogo lakše odobravaju kredite te traže manje dokumentacije, ali, nažalost, nude građanima mnogo veće kamatne stope.

Inače, prema podacima CB BiH, broj građana koji su koristili kreditne kartice banaka u 2020. godini bio je 336.891, što je za 0,8 odsto više u odnosu na 2019. godinu, kada je 334.085 građana koristilo kreditne kartice banaka.

(BN/Nezavisne)

Danas objavljeno

Varhelji sutra sa članovima Predsjedništva BiH

M.

Sarajevo jutros treći najzagađeniji grad u svijetu

M.

Vučić: Ponosan sam što smo uspjeli da sačuvamo mir

M.

Ostavite komentar