Građani se sve više zadužuju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Građani se sve više zadužuju

Građanima u Bosni i Hercegovini ne preostaje ništa drugo osim da se zadužuju. Plate stagniraju, potrošačka korpa vrtoglavo raste, samim tim, i zaduženja su logičan slijed, kažu ekonomisti.

Građanima u Bosni i Hercegovini ne preostaje ništa drugo osim da se zadužuju. Plate stagniraju, potrošačka korpa vrtoglavo raste, samim tim, i zaduženja su logičan slijed, kažu ekonomisti. Zvanične brojke kažu da je u maju ove godine iznos podignutih kredita građana u BiH bio za 658 miliona maraka veći u odnosu na maj prošle godine.

Krediti građana u bankama u BiH na kraju maja ove godine iznosili su 9,5 milijardi maraka. Alarmantno je to što je za čak 658 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine. Prema podacima Centralne banke BiH, najveće učešće u ukupnoj zaduženosti građana imaju nenamjenski gotovinski krediti, čak 75 odsto. Na drugom mjestu se nalaze stambeni krediti, koji čine 18 odsto, te krediti po kartičnom poslovanju sa 3,2 odsto učešća. U Centralnoj banci ističu da krediti za preduzetništvo čine 2,2 odsto zaduženosti građana.

Građani koji namjeravaju da se zadužuju u bankama ne bi trebalo da strahuju od rasta kamata jer bi one, prema trenutnim kretanjima u evrozoni, trebalo da ostanu na sadašnjem nivou do 2020. godine, procjenjuju stručnjaci. Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je ovo logičan slijed s obzirom na to da plate stagniraju, a troškovi vrtoglavo rastu.

Građani BiH su krajem 2017. godine, na ime kredita kod komercijalnih banaka, dugovali 8,6 milijardi KM, što je za skoro milijardu manje u odnosu na trenutno stanje.

BN TV

Danas objavljeno

Naučnici: Antitjela od delte ne štite od omikrona

V.R.

Počeli izbori u Crnoj Gori: Cetinje, Mojkovac i Petnjica biraju lokalnu vlast

V.R.

Na parkingu na Dobrinji gorjelo šest automobila, uhapšena jedna osoba

V.R.

1 Komentar

dada 25 Jula, 2019 at 10:42 pm

Drugim rijecima, KOLAPS.
Jedino Mile kaze da je sve super.

Odgovori

Ostavite komentar