26. Maja 2022.

Građani pozvani da odlučuju o izgledu centra Banjaluke

Big Portal

Osim njih, i Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada, za “Nezavisne” ističe da je neophodno da što veći broj građana prisustvuje ovoj raspravi.

Iz Centra naglašavaju da je ovim nacrtom izgled centra grada trajno narušen gigantskim stambenim zgradama.

“Ovako planiran stambeni blok će zagušiti centar vizuelno, stvoriti dodatne saobraćajne gužve, dodati još nekoliko stepeni Celzijusovih u već pregrijane mikroklimatske uslove centra, povećati nivo buke te smanjiti bezbjednost u saobraćaju za sve učesnike”, ističu iz Centra.

Grmuša kaže da postoji argumentacija velikog dijela stručne javnosti koja određene ideje i predložena rješenja osporava.

“Kao pravnik i odbornik smatram da je jedino pravo mjesto da se o tome razgovara upravo javna rasprava. Mi treba da suočimo mišljenja jer ako bude dovoljan broj građana i predstavnika stručnih udruženja, koji će u normalnom dijalogu sa predstavnicima Odjeljenja za prostorno uređenje iznijeti svu argumentaciju, to će pokazati da smo mi jedan dio društva”, naglašava Grmuša.

Ako, kako kaže, s druge strane ne bude dovoljno građana, onda će se ispostaviti da, sem ti jalovih poruka na socijalnim mrežama, oni uopšte nisu zainteresovani za to kako će izgledati najuži centar grada, saobraćajna kultura, da li će biti gužvi te kako će izgledati stari, urbani dio Banjaluke.

“Mislim da je poenta da nas danas bude što više, te da moramo biti tu za sve one dileme koje se tiču tzv. rupe, ‘Krašovog’ parkinga, spomenika itd. Ja se nadam da će biti što više ljudi. Ako u Banjaluci ne postoji svijest da je potrebno da se izađe i priča, onda mi imamo ozbiljan problem sa percepcijom i predstavom šta smo mi”, naglasio je Grmuša.

Iz Centra navode da je ovim nacrtom planirana izgradnja spomenika palim borcima na parkingu kod “Kraša” prije uspostavljanja javne garaže planirane kroz Nacrt urbanističkog plana na istoj lokaciji bacanje para.

“Uvidom u idejno rješenje spomenika smatramo da je spomeniku ovakvih gabarita mjesto na nekoj lokaciji koja nije okružena drugim izgrađenim objektima, odnosno na čistini iz koje bi se uzdizao. Banski dvor, kao zaštićen objekat na nivou BiH, izgradnjom bilo kakvog objekta u neposrednoj blizini biva narušen u svojoj vizuri. Planirani pomoćni objekat crkve, pored toga što narušava vizuru Banskog dvora, narušava i vizuru same crkve, zaklanjajući njenu prominenciju iz partera trga”, saopštili su iz Centra.

Naime, Odjeljenje za prostorno uređenje će održati ovu prezentaciju danas u 16.30 u sali 33 Gradske uprave.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare