12. Novembra 2020.

Građani pozitivni na virus korona mogu da ostvare biračko pravo

Big Portal

Šeranić je povodom lokalnih izbora u BiH, koji će biti održani u nedjelju, 15. novembra, rekao da je Centrala izborna komisija /CIK/ BiH propisala da građani koji su u ovoj situaciji treba da dostave medicinski nalaz koji to potvrđuje i rješenje o izolaciji.

“U skladu sa tim obezbijeđen je način da građani dobiju potrebnu dokumentaciju, i to u vidu nalaza specijaliste porodične medicine za građane koji zbog pozitivnosti na virus korona nisu u mogućnosti da dođu na biračko mjesto”, rekao je Šeranić .

On je naveo da je omogućeno u toku prošle sedmice da svi domovi zdravlja raspolažu ažuriranim podacima o licima koji imaju pozitivan nalaz na virus korona.

“Ovi građani, koji žele da se prijave za glasanje na izborima, mogu posredstvom srodnika ili drugog lica koje ovlasti preuzme medicinski nalaz od porodičnog ljekara u nadležnom domu zdravlja”, pojasnio je Šeranić.

On kaže da se nakon toga ti građani obraćaju opštinskim izbornim komisijama sa zahtjevom za glasanje putem posebnog mobilnog tima, te prilažu medicinski nalaz koji su dobili od porodičnog ljekara, odnosno rješenje o izolaciji koji su dobili od nadležnog organa.

Šeranić je napomenuo da je zdravstveni sistem mjesecima opterećen zbog epidemije virusa korona, te da je u tim okolnostima dolazilo do kašnjenja u izdavanju određenih medicinskih nalaza za lica koja su pozitivna na virus korona.

“Na ovaj način taj problem je riješen i još prošle sedmice pojednostavljena procedura prijava da bi glasanje ovim putem bilo omogućeno za sve građane Republike Srpske”, rekao je Šeranić.

On je pozvao građane da se prilikom glasanja strogo pridržavaju epidemioloških mjera da bi biračko pravo ostvarili, čuvajući svoje i zdravlje drugih ljudi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare