25. Februara 2022.

Građani oslobođeni plaćanja naknade: Banjalučki “Vodovod” ostaje bez 1,2 miliona KM

Big Portal

Sa druge strane, iz “Vodovoda” su rekli da će zbog ove odluke biti u veoma lošoj finansijskoj situaciji te još ne znaju kako će završiti ovu godinu.

Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada, koji je podnio inicijativu Ustavnom sudu RS da se ukine ova naknada, kazao je za “Nezavisne” da on to odavno tvrdi, te da ova naknada ne samo da je nelogična i iracionalna, nego je i neustavna i nezakonita.

“U vremenima kad sve poskupljuje, mnogo mi je drago i predstavlja mi satisfakciju što će ljudima u našem gradu pojeftiniti makar voda”, naveo je Grmuša.

Ono što je veoma bitno, kako kaže Grmuša, je to da Banjaluka nije jedina lokalna zajednica u kojoj je ova neustavna naknada uvedena te bi sada i druge opštine i gradovi u Republici Srpskoj trebalo da podnesu inicijativu Ustavnom sudu RS ili da njihovi parlamenti donesu odluku da se ovo promijeni.

“Smatram da je potrebno da se građanima vrati novac koji su davali za ovu naknadu od 2019. godine, ali ne vjerujem da će se to desiti i oko toga će se voditi sporovi. Ovo je odgovornost rukovodstva Skupštine grada iz 2019. godine i oni će morati da objasne zbog čega su predložili nešto neustavno i nezakonito. ‘Vodovod’ zbog ovoga rizikuje ozbiljne tužbe, ali i grad koji je većinski vlasnik. Novi direktor ovog javnog preduzeća ima želju da uradi nešto pozitivno, ali će se sad suočiti s padom prihoda i svi zajedno treba da nađemo način kako da mu pomognemo da u skladu sa zakonom radi svoj posao kvalitetno i, ako tako bude, uvijek će imati moju podršku”, naglasio je Grmuša.

Predrag Duduković, v.d. direktora “Vodovoda”, u izjavi za “Nezavisne” kazao je da se ova naknada plaćala 1,40 KM sa PDV-om po jednom vodomjeru za domaćinstvo, ali i do 10 KM za industrijske vodomjere.

“Naknada za mjerno mjesto je uvedena zaključkom Skupštine grada iz februara 2019. godine i to vjerovatno jer je tada ‘Vodovod’ preuzeo upravljanje seoskim vodovodima, koji svake godine donose gubitak od milion KM, te se time htio nadomjestiti taj gubitak. Grad je prije toga subvencionisao ove gubitke seoskih vodovoda, a tada su prekinute subvencije i povećana cijena vode za 0,11 KM”, pojašnjava Duduković.

Prema njegovim riječima, ova odluka Ustavnog suda RS dovodi “Vodovod” u veoma lošu finansijsku situaciju.

“Naplata naknade za mjerno mjesto prošle godine je donijela 1,2 miliona KM i bez tih dodatnih prihoda dolazimo u veoma lošu situaciju, jer zbog poskupljenja električne energije ove godine imamo i veće troškove za struju za 500.000 KM. Svi gradovi u okruženju imaju naknadu za mjerno mjesto i, ako ćemo tako gledati, ovo će važiti za sve vodovode u RS. Mi zbog ove odluke ne znamo kako ćemo uopšte završiti godinu”, objasnio je Duduković.

Na pitanje da li će doći do vraćanja novca ili dogovora s građanima za naknade koje su dosad platili, Duduković odgovara da je prošlo samo nekoliko dana od odluke Ustavnog suda RS, ali da je siguran da će biti velikih problema.

Kako su iz “Vodovoda” ranije rekli za “Nezavisne”, ova naknada je jedna od najjeftinijih jer ona u Novom Sadu iznosi 2,40 KM, Subotici 4,59, Zagrebu 4,25 KM.

“Od gradova u BiH u Bijeljini iznosi 1,6 KM, u Trebinju, Sarajevu i Prijedoru dvije KM, dok je u Mostaru 2,5 KM, Mrkonjić Gradu tri KM, a Prnjavoru 3,5 KM”, kazali su ranije iz “Vodovoda”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare