Građani njemačkog grada moraju tri mjeseca mačke držati isključivo u kući - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Građani njemačkog grada moraju tri mjeseca mačke držati isključivo u kući

Vlasnici mačaka u njemačkom gradu Walldorfu obavezani su da do kraja avgusta svoje ljubimce drže isključivo u kući kako bi se tokom sezone razmnožavanja zaštitila rijetka vrsta ptice – ševa.

Riječ je o vrsti koja gnijezdo pravi na tlu, pa je zbog toga vrlo lak plijen za mačke. Prema pisanju Euronewsa, populacija ptica u zapadnoj Evropi posljednjih nekoliko decenija se znatno smanjuje. Međunarodni savez za konzervaciju prirode (IUCN) je neke od njih istakao kao one za koje treba biti zabrinut, jer ih je sve manje.

Vlasti Walldorfa su poručile da je svaka mjera bitna za opstanak ševa. Tromjesečna zabrana koja se odnosi na mačke primjenjivat će se u južnim dijelovima grada.

Vlasnici mačaka, koji budu kršili ovu zabranu, biće novčano kažnjeni. Ako ljubimca puste izvan kuće, biće kažnjeni s 500 evra. Ako mačka usmrti pticu, biće kažnjeni s 50.000 evra.

Međutim, iz najveće njemačke organizacije za zaštitu životinja Deutscher Tierschutzbund upozorili su da onemogućavanje mačaka da izlaze napolje kod njih uzrokuje stres. Odluku lokalnih vlasti ocijenili su kao kontroverznom.

Pojedine druge organizacije pozdravile su odluku da se zaštiti spomenuta vrsta ptice, ali smatraju da to ne smije biti na štetu drugih životinja. Ukazuju da je čovjek isključivo krivac za to što je ta ptica ugrožena. Prema pojedinim studijama, vlasničke mačke usmrte manji broj ptica, prenosi Euronews.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Bred Pit zbog jedne stvari dao veliku sumu za imanje, pa shvatio da je prevaren

V.R.

Ovo su situacije u kojima se muškarac neće javiti posle prvog sastanka

V.R.

Muzika kao oružje: Pet pjesama kojima su mučili zatvorenike u Gvantanamu

V.R.

Ostavite komentar