Građani dižu kredite sa KAMATOM od 31 odsto - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Građani dižu kredite sa KAMATOM od 31 odsto

Građani Republike Srpske su kod mikrokreditnih organizacija zaduženi sa oko 249 miliona konvertibilnih maraka, a najviše kredita plasirano je po kreditnim linija za penzionere, finansiranje opšte potrošnje građana, te gotovinski nenamjenski krediti. Ovi krediti su izuzetno skupi, jer su efektivne kamatne stope dvocifrene. Tako je prosječna efektivna kamatna stopa za…

Građani Republike Srpske su kod mikrokreditnih organizacija zaduženi sa oko 249 miliona konvertibilnih maraka, a najviše kredita plasirano je po kreditnim linija za penzionere, finansiranje opšte potrošnje građana, te gotovinski nenamjenski krediti.

Ovi krediti su izuzetno skupi, jer su efektivne kamatne stope dvocifrene. Tako je prosječna efektivna kamatna stopa za kredite u mikrokreditnim organizacijama prošle godine iznosila nevjerovatnih 24,62 odsto. Za dugoročne je bila 22,61 odsto, a za kratkoročne 31,16 odsto.

Među povoljnijim uslovima nalazi se jedna mikrokreditna organizacija koja za “penzionerske kredite” nudi 25 odsto kamatnu stopu, za ostale namjene oko 23 odsto, za preduzetnike oko 19 odsto, a za poljoprivrednika oko 18 odsto.

Kredite kod mikrokreditnih organizacija uzimaju građani i pravna lica koji ne ispunjavaju uslove kod banaka koji imaju strože kriterijume u odnosu na MKO.

Mikrokreditna društva u Republici Srpskoj su prošle godine poslovala sa zaradom od oko 10,9 miliona KM, što je za oko 30 odsto više nego u godini prije.

U Republici Srpskoj je prošle godine poslovalo 13 mikrokreditnih organizacija, od čega 10 mikrokreditnih društava i 3 mikrokreditne fondacije.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Protest zbog ubistva djevojčice: “Svi samo obrađuju papire, a mog deteta nema”

M.

Svijetu prijeti nuklearno uništenje? “Putin se ne šali”

M.

Američki general priznao: Za relativno malu sumu smo dobili da se Ukrajinci umjesto nas bore i ginu u ratu protiv Rusije!

M.

Ostavite komentar