26. Januara 2021.

Građani Crne Gore upozoreni: Nema vakcina, stigao novi soj, a ko je preležao koronu može da se zarazi opet

Big Portal

Uzorci za koje se sumnja da su pozitivni na novi soj poslati su u referentnu laboratoriji u Berlinu, izjavila je danas epidemiolog Instituta za javno zdravlje Karolina Hajduković.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, ona je kazala da u ovom trenutku nema tačnog datuma kada bi Crnoj Gori mogle biti isporučene prve vakcine.

Ocenjujući epidemiološku situaciju i dalje ozbiljnom, Hajduković je upozorila građane da, i ako su već preležali koronavirus, ne mora da znači da neće oboleti od nekog novog soja virusa.

Zabrinjavajući je, kaže, britanski soj koji je aktuelan od kraja decembra, i koji se proširio u više od 60 zemalja. “Tu je i ‘južnoafrički soj’ koji se proširio u 23 zemlje svet, i ‘brazilski soj’ o kojem se najmanje zna”, rekla je Hajduković.

Dobra vest, dodala je, da će vakcina imati efekte protiv tzv. britanskog soja. “Sredinom prethodne nedelje došli smo do sumnje da se i kod nas javljaju promene, odnosno novi soj kovida. Tako da smo 22. januara u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) uzorke poslali u referentnu laboratoriju u Berlinu, nakon čega ćemo obavestiti javnost”, istakla je Hajduković.

Dodala je da postoje i lokalne transmisije, a najozbiljnija je, kaže, situacija u Podgorici, Nikšiću, Baru i Budvi, posebno nakon praznika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare