Građani Austrije nisu zainteresovani za testiranje: Odazvalo se 13,5 odsto stanovništva, sljedeći krug u januaru - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Građani Austrije nisu zainteresovani za testiranje: Odazvalo se 13,5 odsto stanovništva, sljedeći krug u januaru

Masovno testiranjeu Beču završeno je veoma slabim odzivom građana, zbog čega vlasti već razmišljaju kako da podstaknu Austrijance da se u sljedećem krugu, planiranom u januaru, odazovu pozivu.

Tokom deset dana testirano je ukupno 234.889 Bečlija, što je 13,5 odsto stanovništva koje je imalo pravo na besplatni brzi antigenski test.

Bečke vlasti, kako je rečeno agenciji APA iz kabineta sekretara za zdravstvo Petera Hakera, imale su kapacitete pripremljene za do 1,2 miliona Bečlija, prenosi Tanjug.

Tokom testiranja otkriven je 591 asimptomatski zaraženi korona virusom.

Ukupno je 1.515 pozitivnih brzih testova provjereno PCR testovima, od kojih je 725 bilo negativno, a u 199 slučajeva se još čeka na rezultat.

Masovno testiranje počelo je čeetvrtog decembra i trajalo je do nedjelje. Posljednjeg dana zabilježen je najveći odziv od više od 29.000 osoba.

Inače, masovno testiranje sprovedeno je u svim pokrajinama, ali je u Beču trajalo najduže.

Masovno testiranje, prema odluci austrijske vlade, ima za cilj da se pronađu asimptomatski zaraženi i tako prekine lanac infekcije, prenosi Telegraf.

Daleko bolji odziv građana zabilježen je u Donjoj Austriji, gdje se odazvalo oko 35,73 odsto stanovništva.

U Donjoj Austriji je 542.826 osoba učestvovalo u dobrovoljnom testiranju, od kojih je 770 bilo pozitivno na korona virus.

Danas objavljeno

Uvode lokdaun za nevakcinisane; moći će na ulicu samo u izuzetnim slučajevima

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Od korone u UKC-u preminula djevojka od 27 godina

M.

Ostavite komentar