Gradi se gigantska baterija: Snaga od čak 300 megavata - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Gradi se gigantska baterija: Snaga od čak 300 megavata

Australijska savezna država Viktorija namjerava da izgradi ogromnu bateriju koja bi doprinijela njihovim nastojanjima u prelasku na održive izvore, skladištenje i distribuciju električne energije.

Kako su izjavili, ulaze u partnerstvo sa Tesla kompanijom Ilona Maska, koja će da napravi bateriju kolosalnih proporcija i snage 300 megavata, odnosno zapremine 450 megavat-sati.

Očekuje se da radovi neće početi pre leta 2021. godine, a nalaziće se pored Džilonga, otprilike 70 kilometara jugozapadno od Melburna. Teslin softver omogućiće da se u svakom trenutku procenjuje gde skladištena električna energija može najbolje i najekonomičnije da se iskoristi.

Najveća australijska solarna farma u vlasništvu je francuske kompanije Neoen, koja vodi i druge projekte u Australiji, pa će instalaciju Tesline kolosalne baterije zapravo oni i da plate.

Potrošači u saveznoj državi Viktoriji preko računa za električnu energiju će plaćati naknadu, ali istraživanja su pokazala da će im računi zapravo biti jeftiniji, a ne skuplji zbog toga.

Uspeh jednog sličnog projekta (baterije od 100 megavati na jugu Australije) zainteresovao je i druge države sveta za ulaganja, a u Tesli se nadaju da će taj segment njihovog poslovanja biti uspešan bar kao onaj sa električnim automobilima.

U video-snimku ispod možete da pogledate kako bi sve to trebalo da izgleda, jednom kada bude gotovo.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Pogledajte majmuna kiborga kako umom igra Pong zahvaljujući, Elonu Musku

Zeljka

ViewSonic je predstavio nekoliko pristupačnih VRR monitora iz VX18 serije

Zeljka

Samsung i LG će proizvoditi LTPO panele za iPhone 13 Pro i 13 Pro Max

Zeljka

Ostavite komentar