28. Juna 2022.

Grad uzvratio na optužbe: Što se bune kad manje rade i imaju dodatak od banjalučkog aerodroma

Big Portal

U sindikatu su jasno poručili da nema opravdanja što vatrogasci imaju smjene od 17 sati, ali im poslodavac iz Gradske uprave poručuje da zahvaljujući aktuelnom ugovoru koji su zaključili sa aerodromom rade po trobrigadnom sistemu.

„Radno vrijeme je organizovano na takav način da rade 10 dana u 30 dana, tačnije taj dan kada su angažovani (smjena od 05:30 do 22:30) rade u skladu sa otvorenosti aerodroma što na mjesečnom nivou znači 150 sati“, ističu iz ovog Odsjeka za BL portal.

Uvjeravaju da vatrogasci na aerodromu imaju čak i manjak radnih sati s obzirom da je minimalan broj prema zakonu 160 radnih časova.

Pored minimalnog radnog vremena objasnili su i da, u skladu sa novim ugovorom Grada i Aerodroma iz maja ove godine, vatrogascima Aerodrom isplaćuje po stotinu maraka kao dodatak na platu za njihovu angažovanost što, kako kažu, do sada nikada nije bio slučaj.

Čude se iz Gradske uprave da su sindikalci sada zakukali imajući u vidu po kojem rasporedu su vatrogasci ranije radili.

„Prethodno su radili u dvobrigadnom radnom vremenu odnosno 15 dana radi, 15 dana slobodan i isto tako, koliko god je aerodrom otvoren i tada se niko nije bunio“, navode u odgovoru BL portalu.

Pored promjene organizacije radnog vremena novim ugovorom promijenjen je i broj vatrogasaca koje Grad obezbjeđuje Aerodromu. U pomenutom ugovoru stoji da se Banjaluka obavezala na pružanje podrške i obezbjeđivanje do maksimalno pete vatrogasne kategorije aerodroma, što dalje znači ukupno 15 vatrogasaca, po pet u tri smjene.

U Sindikatu tvrde da na Aerodrom slijeću i avioni sedme kategorije za čije obezbjeđivanje je potrebno po sedam vatrogasaca u smjeni, čime se zanemaruju međunarodni propisi o bezbjednosti aerodroma.

Iz Gradske uprave ipak se u bar u nečemu slažu sa sindikalcima. Priznaju da uslovi u kojima borave vatrogasci na banjalučkom aerodromu trebaju biti bolji.

„Imamo obećanje resornog ministarstva i direktora Aerodroma da će se do kraja godine to riješiti jer je to njihova obaveza u skladu sa Ugovorom“, zaključili su iz nadležnog Odsjeka Gradske uprave grada Banjaluka.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave i dalje ne stavlja tačku na ovo pitanje. I danas na društevnim mrežama proziva gradonačelnika Draška Stanivukovića nakon što su se vatrogasci požalili na uslove rada.

“Čujem da se danas na razgovore pozivaju ljudi koji na društvenim mrežama kače prisustvo vatrogasaca na poslu. Draško Stanivukoviću jeste li to počeli da proganjate “svoje ljude” ili Dragan Babić ima neke svoje metode zastrašivanja sindikalnog predstavnika bez tvog znanja?”, napisao je Marić na svom Tviter profilu.

Srđan Banović, BL portal

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare