Grad uklonio stabla opasna po građane Banjaluke - BIGportal.ba
Banja Luka

Grad uklonio stabla opasna po građane Banjaluke

Zasađeno je preko 2.000 novih sadnica u toku jesenje sadnje, koja je realizovana prošle godine, što je više nego ukupan broj zasađenih sadnica u prethodne tri godine.

Potvrdili su ovo iz nadležnog odjeljenja za “Nezavisne novine” te dodali da gradska administracija mnogo pažnje posvjećuje sadnji novog zelenila.

“Ranijih godina je izrađen projekat rekonstrukcije drvoreda, koji je obuhvatio sveukupnu i detaljnu analizu stanja drvorednih stabala, pri čemu je bilo neophodno na objektivan način izvršiti što je moguće precizniju zdravstveno-estetsku procjenu svakog stabla”, istakli su oni.

Prema njihovim riječima, detaljna procjena stanja svakog stabla zatečenog na objektu istraživanja sastojala se u pažljivom pregledu i evidentiranju zapaženih pojava te je izvršeno fotografisanje svakog stabla u cijelosti i karakterističnih oštećenja.

“Na osnovu svih utvrđenih pojava, odnosno u skladu s postojanjem elemenata koji direktno određuju kondiciju i stanje svakog stabla, donesena je odluka o daljem postupanju. Uklanjaju se stabala po redoslijedu: stabla opasna po građane i materijalnu imovinu, suva stabla, neugledna stabla s višestrukim oštećenjima pridanka, stabla ili krošnje”, poručili su iz Odjeljenja.

Na mjestu uklonjenih stabala, kako oni kažu, predviđena je sadnja novih mladih biljaka, kao i dopuna praznina gdje nedostaju stabla u zelenim trakama i zdjelama.

“Komisija za procjenu potrebe sječe drveća na javnim površinama iz Odjeljenja za komunalne poslove vrši redovne obilaske drvoreda i drveća u blokovskom zelenilu, te se redovno izdaju nalozi izvođaču radova za uklanjanje suvih, polomljenih, oštećenih, oboljelih ili stabala za koja se procijeni da predstavljaju potencijalnu opasnost za građane ili imovinu”, kazali su oni.

Dodaju da se redovno obavljaju aktivnosti na sanitarnoj njezi stabala u ostalim drvoredima, koja podrazumijeva uklanjanje suvih, polomljenih, oštećenih ili oboljelih dijelova stabla.

“Gradska uprava će nastaviti s ovakvim projektima, a sve kako grad ne bi izgubila svoj epitet grad zelenila”, zaključili su iz Odjeljenja.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.novembar 2022. godine

Vanja A

Prvi put sredstva u budžetu za brojne nove investicije

M.

Poboljšanje uslova za pse: Nastavljeno uređenje prostora u azilu na Manjači

M.

Ostavite komentar