Grad u kojem je meso zabranjeno - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Grad u kojem je meso zabranjeno

Jedan od najsvetijih gradova na svijetu predstavlja raj za vegetarijance.

Varanasi je jedan od najstarijih naseljenih gradova na svetu, stariji je od 3.000 godina.

Ako upitate nekog Hindusa da vam kaže nešto više o tom gradu smeštenom u indijskoj državi Utar Pradeš, reći će vam da je to sveto mesto koje treba videti barem jednom u životu.

Varanasi, grad koji zovu i indijskim Jerusalimom, pa upoređuju i s Rimom, drevno je hodočasničko mesto i jedan od sedam svetih gradova Indije.

Na hiljade vernika ovde svakodnevno pristiže kako bi se okupali u svetoj reci Gang. Svaki dan, dok zvona zvone, na desetina hiljada vernika silazi kamenim stepenicama kako bi sprali svoje grehe. Na mestima za kremiranje danonoćno gore pogrebne lomače i odjekuju molitve za spasenje pokojnika.

Iako ovde dolaze posetioci sa svih strana sveta, Varanasi nije turistički grad u klasičnom smislu reči, a takva je i ponuda na tanjirima.

One koji u Varanasi ne dolaze iz verskih pobuda često iznenadi činjenica da većina stanovnika generacijama ne jede meso. Shvataju to toliko ozbiljno da neki od njih ne bi ni popili vode iz kuće u kojoj ne žive vegetarijanci.

Osim toga, u Indiji, a posebno u Varanasiju, hrana nema ulogu samo da zasiti, nego i da podstakne život, čistoću, snagu, zdravlje i radost.

Satvička hrana povećava vitalnost i energiju, a podrazumeva jela pripremljena od svežih i organskih namirnica, bez konzervansa i mesa.

Meso, riba, jaja, kao i alkoholna pića u većini domova ne dolaze u obzir. Mnogi restorani u Varanasiju posluživali su meso prvenstveno za turiste sa zapada, a lokalna satvička kuhinja jela se kod kuće.

Ali 2019. godine vlada je zabranila prodaju i konzumaciju mesa u krugu od 250 metara od svih hramova i znamenitosti u Varanasiju. To je podstaklo restorane da počnu da nude lokalne vegetarijanske i satvičke recepte koji su se negovali generacijama, ali su bili nedostupni posetiocima.

Broj restorana u kojima se pripremaju jela za dušu i telo u Varanasiju sve više raste, ali to nikako ne znači da je kuhinja jednolična ili dosadna. Izobilje boja, ukusa i aroma može se naći na svakom koraku, a raj za vegetarijance čeka da ga otkrijete.

B92.

Danas objavljeno

Kevin Spejsi ide na sud zbog optužbe za zlostavljanje

Vanja A

R’Boni Gabriel prva Filipinka s titulom mis Amerike u posljednjih 60 godina

Vanja A

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

Ostavite komentar